Škola
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Osmaci imaju vremena još sutra da se predomisle, odnosno da promene izbor predmeta koji će polagati namaloj maturi uz obavezni srpski jezik i matematiku. Ukoliko se odluče na ovaj korak, promenu odluke mogu da prijave još samo u četvrtak, 11. aprila, od 08 do 15 časova, i to direktno u svojoj školi.

Naime, na maloj maturi u junu osmaci polažu srpski, odnosno maternji jezik, matematiku i izabrani predmet (jedan od pet - hemija, geografija, fizika, biologija i istorija). Predmet koji će polagati na tom trećem testu u sklopu male mature, osmaci su birali još u decembru. Tokom probe male mature imali su priliku da testiraju svoje znanje, a ono što je ove godine prvi put uvedeno, to je da mogu da se predomisle, odnosno da promene izbor predmeta za taj treći test.

Ako se predomisle: Konačna odluka od 8. do 11. aprila

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, rekla je ranije da je za razliku od prethodne, ove školske godine novina to što će učenici imati mogućnost da od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kog će predmeta raditi treći test na završnom ispitu.

Nakon 11. aprila više neće biti moguće promeniti izbor.

Konačne odluke učenika osmog razreda o predmetu koji će polagati na trećem testu na završnom ispitu biće objavljene u petak, 12. aprila, već od 8 časova na portalu „Moja srednja škola” i u samim osnovnim školama.

Šta su osmaci najviše birali ove godine

Najveći broj učenika osmog razreda opredelio se još u decembru da polaže geografiju kao treći test. Evo kako su se tačno opredelili i u kom procentu:

geografija - 40 odsto, njih 17.968

biologija - 36 odsto, 16.669

istorija - 10 odsto, 4.465

hemija - 7,6 odsto, 3.593

fizika - 6,4 odsto, 2.829

Taj treći predmet je umesto nekadašnjeg kombinovanog testa. Ranije su osmaci na tom testu polagali gradivo iz pet predmeta, a od prošle godine, odnosno male mature 2023, đaci se izjašnjavaju za samo jedan predmet.

Viber zajednica "Moja srednja škola info-kanal"

Prvi put ove godine radi dodatne bolje i pravovremene informisanosti roditelja učenika osmog razreda o završnom ispitu, prijemnim ispitima i upisu u srednje škole otvorena je i onlajn Viber zajednica pod nazivom "Moja srednja škola - info kanal".

Sve važne informacije i obaveštenja roditeljima i đacima stižu u ovu grupu. Ideja je da se na ovaj način dodatno poboljša komunikacija da svi zainteresovani za relevantne informacije na prelazu učenika iz osnovnog u srednje obrazovanje budu još bolje obavešteni.

Završni ispit, odnosno polaganje male mature je prema ovom rasporedu:

17. jun - srpski, odnosno, maternji jezik, 9-11 sati
18. jun - matematike, 9-11 sati
19. jun - treći ispit, 9-11 sati

Školski kalendar - važni datumi

08. - 11. april - podnošenje zahteva za izmenu odluke o izboru trećeg ispita
29. april - 6. maj - prolećni raspust
31. maj - kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija
14. jun - kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)
17, 18. i 19. jun - mala matura
21. jun - kraj za ostale osnovce i srednjoškolce
28. jun - Vidovdan i svečana podela knjižica

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading