Kalendar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stižu nam prvi neradni dani nakon novogodišnjih i božićnih praznika. Praznik rada koji se obeležava 1. maja praznuje se neradno, a neradni dani će biti 1. i 2. maj. Odmah nakon Prvog maja dolazi i Vaskrs. Prema Zakonu Republike Srbije državni i verski praznici se praznuju neradno. Ono što je dobra vest za sve one koji rade je da ih očekuje dupla dnevnica. Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu - najmanje 110 osnovice.

Katolici

Foto: Shutterstock

 

Ko ne radi

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji "ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno", predviđa zakon. Ovaj propis, takođe, predviđa i za koga je obavezno da radi na neradne dane.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu", stoji u ovom propisu. Na neradne dane državnih praznika mogu da rade i privredna društva čija priroda delatnosti, ili tehnologija procesa rada zahteva – neprekidan rad.

ONE KOJI RADE ČEKA DUPLA DNEVNICA Ovo su neradni dani za Prvi maj i Uskrs, mnogi se spremaju za mini-odmor

Foto: RINA

 

Neradni dani za 1. maja i Vaskrs

Za Praznik rada biće 1. i 2. maj, oni ove godine padaju u sredu i četvrtak, a odmah zatim slede uskršnji praznici od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.

Neradni dani do kraja godine 1. maj - Praznik rada 2. maj - Praznik rada 3. maj - Veliki petak 5. maj - Vaskrs, 6. maj - Vaskršnji ponedeljak 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading