Visoka temperatura
Foto: Shutterstock/Alo.rs/ Shutterstock

''Do kraja leta, ako još uvek bude rekordnih temperatura u severnom Atlantiku ili drugde, onda se zaita selimo u nepoznanice'', rekao je Šmit, dodajući da svet može da pređe u fazu još bržih klimatskih promena, prenosi Bi-Bi-Si.

Prethodni mesec, mart bio je najtopliji u svetu do sada i deseti je mesec uzastopce koji se smatra rekordno najtoplijim, a kao glavni uzrok za to navodi se vremenski fenomen El Ninjo, za koji se očekuje da prestane u narednim mesecima.

Visoka temperatura

Alo.rs/ Shutterstock

 

El Ninjo, koji je počeo prošlog juna i koji je u decembru dostigao vrhunac, stvara dodatnu količinu toplote u uslovima kada je toplota već povećana zbog velikog sagorevanja fosilnih goriva. Mart ove godine bio je 1.68 stepeni topliji od marta iz ''predindustrijskih'' vremena, pre nego što su ljudi počeli da sagorevaju velike količine fosilnih goriva.

''Naša predviđanja su prilično promašila specifične stavke iz 2023. godine, a ako prethodne statistike ne funkcionišu, onda postaje mnogo teže reći šta će se dogoditi u budućnosti“, ukazao je Šmit.

Iako naučnici nisu sigurni kako će se tačno razvijati uslovi u regionu Pacifika, trenutna predviđanja sugerišu da bi mogla nastupiti hladna faza El Ninja kasnije ove godine, što bi moglo da dovede do privremenog pada globalnih temperatura vazduha.

''Još uvek pokušavamo da razumemo zašto se situacija tako dramatično promenila sredinom prošle godine i koliko će se ova situacija nastaviti, da li je u pitanju fazni pomak ili je reč o kratkotrajnim klimatskim trendovima'', kaže članica istraživača Službe za kilmatske promene EU ''Kopernik'' Samanta Burdžes.

Naučnici i dalje tvrde da je najbolji način da se zaustavi globalno zagrevanje taj da se smanji emisija gasova.

''Razumem izazove, ali je takođe tačno da ako ne reagujemo, obavezujemo se na budućnost u kojoj će prilike iz 2023. biti nova normalnost'', rekla je istraživač Anželik Melet iz Instituta Merkator Oušna.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading