radovi na selu
Foto: Alo/Foto: RINA

"Priprema za setvu je gotova, poljoprivrednici koji su bili u mogućnosti su prošle nedelje bacili veštačko đubrivo i zatvorili tu poslednju brazdu, time i pripremu. Deo poljoprivrednika neće biti u mogućnosti da baci veštak, zato što je pred samu setvu, prošle nedelje poskupelo", rekao je Matković, predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Što se same setve tiče, dodaje, noćas je u okolini Subotice padala kiša i oni su danas uglavnom započeli setvu svojih kultura.

"Pretpostavljam da će uskoro početi i ostali u okruženju, dosta poljoprivrednika čeka da bude kiša, optimalna bi bila od 10 do 20 litara. Što se tiče kultura, kod nas je zasejan kukuruz, soja i pšenica, kao i suncokret, od kog sam ja lično odustao. U tome ne vidim nikakav profit, jer su uljare izašle sa niskom otkupnom cenom od nekih 40 dinara", ističe Matković.

Činjenice je, dodaje, da uljare nisu ni neizainteresovane da podstaknu poljoprivrednike da seju suncokret, s obzirom da stalno govore da imaju viška ulja i suncokreta.

"Apelujem na uljare da nešto preduzmu. Meni je čudno što nisu stimulisali setvu sa semenom suncokreta ili stimulisali veštačko đubrivo. Prihod zavisi od veštaka", ukazao je Matković.

radovi na selu

Foto: RINA

 

Na pitanje da li se nešto promenilo u primeni dozvoljenih hemijskih sredstava za tretiranje useva u zaštiti od štetočina, Matković kaže da je činjenica da su se mnoga sredstva povukla iz prodaje. Predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice ističe izuzetnu saradnju sa pčelarima kada je u pitanju bezbednost pčela.

"Koristimo samo dozvoljena sredstva, svakako bez obzira na `zelenu agendu` oduvek se trudimo da hrana bude zdrava, a isto tako i okolina. Intenzivno sarađujemo sa udruženjima pčelara u okolini i to je samo jedan od primera", rekao je Matković. Perspektivna kultura ne može da se izdvoji, rekao je Matković odgovarajući na pitanje kakva ratarska proizvodnja ima budućnost, ali ističe da bi mogli da sledimo primer Nemačke - u gajenju konoplje.

"Kada bi se ugledali na Nemačku, kada je u pitanju gajenje konoplje. Jer, sve je preplavljeno robom, tržište je zasićeno, ima puno viškova. Mi imamo viškove, a i dalje tvrdimo da je nadležno ministarstvo odgovorno za te viškove koji su se stvorili pre dve godine", ocenio je Matković.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading