POČELO TESTIRANJE BUDUĆIH PRVAKA Evo koliko traje test
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Podsetimo, od školske 2020/2021. godine roditeljima je omogućen upis prvaka u osnovnu školiu putem Portala eUprava, omogućena je i usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje. Na ovaj način roditelji jednim odlaskom u školu završavaju sve aktivnosti vezane za upis deteta u školu.

Za sam upis roditelji ne nabavljaju nikakva dokumenta, to sve radi škola po službenoj dužnosti, samo treba da donesu lekarski izveštaj.

Šta podrazumeva zdravstveni pregled budućih prvaka?

Zdravstveni sistematski pregled prvo je od čega se kreće pri upisu dece u prvi razred. Ako to još niste uradili, zdravstveni pregled se sprovodi u državnim, gde je besplatno, ali i privatnim domovima zdravlja i cena se kreće od 8.000 do 9.000 dinara.

Pregled obuhvata odlazak kod pedijatra i potom specijalističke preglede lekara specijalista:

- Otorinolaringolog;

- Oftalmolog;

- Dečji fizijatar;

- Logoped i,

- Stomatolog.

Prvi test za roditelje - kakva su životne navike vaše dece ovde izlaze na videlo

Zapravo, i ovaj lekarski pregled može se slobodno reći veliki je test za roditelje. Jer upravo tu će se videti kakve životne navike su "usadili" svojoj deci. Već tu bi mnogi roditelji pali da je ovaj pregled test koji se ocenjuje, jer se godinama beleži se sve gora i gora zdravstvena slika naše dece, a učitelji svedoče i dečjoj nesamostalnosti i nesnalažljivosti:

Pedijatri kažu da su najčešći problemi kod mališana već godinama unazad: ravna stopala, kriva kičma, oslabljen vid i tako dalje.

Poslednjih godina primećuju i sve više sledeće pojave: problemi sa govorom, gojaznost, pojavu celulita...

Zvanični podaci su takvi da ukazuju da 86 odsto najmlađih pacijenata uzrasta od 12 meseci do 36 meseci ima sve zdrave zube. Dakle ni najmlađi nemaju sve zdrave zube i da već u trećoj godini života mnoga deca u Srbiji prvi put dobijaju karijes!ž

Učitelji od prvog razreda primećuju da deca sa svojih sedam godina ne znaju da vežu pertle i da mnoga deca u tom uzrastu ne znaju sama da obave toaletu posle nužde. Čak. kako su naveli, mnogi sedmogodišnjaci ne umeju sami da se obuku i spakuju ranac za školski dan.

Sve češći zdravstveni problemi dece koji se uočavaju na pregledima za upis u prvi razred ukazuju na to nam se deca sve manje kreću i da su sve više pred ekranima raznoraznih uređaja.

Za početak, do samog testiranja decu naučite onim najvažnijim stvarima, a onda preko leta sve do polaska u školu "vežbajte" ono što treba da ih naučite do tada, a to nije ni da čitaju, ni da pišu, ni ništa slično - naučite ih da vežu pertle, sami se obuku, obrišu posle nužde...

Ali prvo da se pozabavimo testom emocionalne inteligencije.

Koliko traje testiranje i šta se "testira"?

- Na testu se ispituje emocionalna i psihološka zrelost budućih prvaka i njihove socijalne kompetencije, odnosno koliko su socijalno zreli što je u korelaciji sa procesom vaspitavanja dece. Da li su spremni za socijalne interakcije, za nove obaveze koje ih čekaju, jer treba izdržati 45 minuta na času - rekla je za Blic TV Tatjana Kostić, psihološkinja u OŠ "Kneginja Milica".

Na testiranje dete dolazi sa oba roditelja, a nakon uvodnog dela, budući prvak ostaje sam s psihologom. Sveukupno, testiranje traje oko sat vremena. Početak razgovora obavlja se u prisustvu roditelja kako bi dete imalo priliku da se opusti i oslobodi.

Šta sadrži test znanja?

Testom znanja od dece se očekuje da znaju:

- Prepoznavanje i imenovanje predmeta sa slike;

- Povezivanje tačkica koje obrazuju neki lik;

- Precrtavanje slike iznad;

- Prepričavanje na osnovu jedne slike;

- Korišćenje predmeta iz svakodnevnog života;

- Prepoznavanje veličine, oblika i boje;

- Prostorna okretnost i,

- Prepoznavanje slova.

I za kraj, ono što je takođe veoma važno, a to je bez panike - ako dete oseti da se nešto "veliko i bitno menja" i da uskoro prestaje "samo igranje" i kreću "obaveze i sve se menja", što roditelji često govore, dete će o školi misliti sve najgore, a to ni vama ni njemu nikako nije potrebno.

@alo_portal KAKO MEDIJI SAZNAJU: Ovo je majka male Danke guglala pre i posle nestanka devojčice! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #fypシ #dankailic #bor #viraltiktok #amberalert ♬ Action Music(853437) - Pavel

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading