autizam
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

“Kada govorimo o samom uzroku autizma, o još uvek, do dana današnjeg, nije jasno i tačno definisan. Smatra se da veliki broj činilaca i faktora mogu uticati na pojavu autizma – kako genetskih, tako i onih koji su negenetski.

Genetski faktori predstavljaju one gene koji mutiraju, ali oni ne moraju nužno biti nasleđeni od strane roditelja. Dolazimo u onu situaciju kada dete koje ima autizam bude drugo-rođeno ili treće-rođeno u porodici upravo zato što taj veliki broj mutiranih gena ne mora da se prenese nužno sa roditelja na dete.

autizam

Foto: Shutterstock

 

Negenetički faktori i činioci pojave autizma prema mišljenju stručnjaka mogu biti starost roditelja. zatim različiti virusi, pesticidi, komplikacije koje se javljaju tokom trudnoće, korišćenje opijata, alkohola – pre trudnoće i za vreme trudnoće.

Ono što znamo zasigurno jeste da na pojavu autizma utiče asfiksija ploda na samom porođaju kada mozak ne dobije dovoljno kiseonika.

Prvi znaci autizma mogu da se jave u prve tri godine života. Ima ih mnogo i možemo da ih posmatramo kroz široku lepezu stvari koje se kod dece ispoljavaju. Obično se primeti između 18 i 36 meseca deteta, jer tada dolazi do ekspanzije govora, saznajnih stvari u razvoju deteta, i tada roditelj može da primeti ta neka odstupanja, prenosi portal Detinjarije.

Kada govorimo o periodu do godine dana, tada možemo primetiti kod bebe da se ne osmehuje kada joj se obraćamo, odnosno izostaje taj socijalni osmeh koji obično imaju bebe i to može biti neki alarm. Takođe, ako izostane brbljanje, koje se uglavnom javalja u petom-šestom mesecu ili se ne pojavi pokazni gest koji je jako važan.”

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading