Vrtić
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako saznajemo iz komunikacije na Fejsbuk grupi koja okuplja antivaksere, neki su već od toga odustali, jer su u pojedinim privatnim domovima zdravlja pronašli pedijatre koji bez pardona izdaju lažne potvrde. 

To su, saznajemo, lekari koji umesto uz svoju diplomu i struku, staju uz antivaksere i tako rizikuju zdravlje i dece kojoj izdaju potvrde, i one među koju ih roditelji šalju. 

Evo kako komuniciraju ovi neodgovorni ljudi: 

"Upisali smo dete u privatni vrtić, ali nam traže potvrdu (naravno može od privatnog pedijatra), ali on mora da napiše da se vakcine odlažu iz nekog razloga do daljnjeg. Da li imate preporuku nekog privatnika?", pitala je žena koja je, očigledno, tražila preporuku za lekara koji će joj izdati lažnu potvrdu. 

mama i kćerka

Foto: Shutterstock

 

Kao što to obično biva, dobila je pregršta saveta, od kojih su neki čak i javno, bez pardona objavljeni. 

"Neka vam vrtić napismemo da, da traže poverljiv zdravstveni podatak koji niko sem roditelja i sudije sa nalogom ne može da vidi. Videćete reakciju", napisala je jedna savetodavka. 

Kako je dalje objasnila ova majka, vrtić je obrazložio zašto im treba potvrda, te da im ona veruje:

"Navodno im treba, da se odlaže do nekog perioda, ako im upadne inspekcija, pa da budu zaštićeni". 

Kako je rečeno u narednim komentarima, "Sve privatne klinike daju potvrde", sa čim se složio zabrinjavajuće veliki broj korisnika.

Prema rečima pedijatrice Jovane Todorović, svi lekari znaju da se to dešava, ali ne mogu da utiču na to. 

- Ne treba generalizovati, ali čujem u ordinaciji često: "Ako mi vi ne date potvrdu, daće nam privatnik", ili: "Ako mi vi ne date antibiotik, otići ću kod privatnika". Ja smatram da ne treba generalizovati i da to što neke kolege rade u privatnoj praksi ne znači da rade sve što im se kaže, ali jeste sigurno istina i da ima onih koji rade sve za novac i vode se principom da je mušterija uvek u pravu, kao da su trgovci, a ne lekari. Nažalost, to ne mogu da sprečim ni ja ni vi, uvek će toga biti jer je teško uhvatiti svakoga ko to radi, jer ni ljudi neće da odaju svoje šeme", kaže pedijatrica za Alo!

Kako dodaje, ima i onih koji su uporni, pa misle da će češćim dolascima da dosade pedijatrima ili tehničarima i da će im zbog toga dati potvrde bez pokrića. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading