kiša
Foto: Alo/Foto: Shutterstock/RHMZ Printscreen

Osim vrlo tople vazdušne mase, sa severa Afrike preko Mediterana do Balkana i Srbije stigle su i velike količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare, a što se može osmotriti u vidu zamućene atmosfere, piše Đorđe Đurić u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Identična sinoptička situacija očekuje se i prvog aprila.U celoj Srbiji biće i dalje veoma toplo i pretežno sunčano, uz umereno naoblačenje.

Kao i danas i sutra će biti veoma vetrovito, uz jači južni i jugozapadni vetar. Ponegde se očekuju olujni udari, naročito na planinama zapadne i jugozapadne Srbije gde se očekuju udari od 70 km/h.

Inače, vetar će i dallje biti fenskog efekta, a zahvaljujući njemu i južnom strujanju i u noći pred nama ponegde se u košavskom području i u Podrinju očekuje tropska noć, jer se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Maksimalna temperatura biće u ponedeljak do 30°C, dok je prosek za ovo doba godine od 14 do 18°C.

Već danima pod uticajem napomenutog ciklona na zapadu i jugozapadu Evrope i u oblasti Alpa je vrlo sveže sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, u višim predelima sa obilnim snegom, stoji u prognozi.

Pogoršanje vremena u sklopu hladnog fronta, koji se u ovom času nalazi iznad Alpa, zahvatiće i Srbiju u noći između ponedeljka i utorka.

Nakon pravog letnjeg dana, već tokom večeri do najzapadnijih i do severozapadnih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta sa severozapada, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Ovo pogoršanje tokom noći i do utorka ujutro proširiće se i na ostale predele Srbije, navodi meteorolog.

Više padavina i jačih pljuskova sa grmljavinom biće u zapadnoj polovini Srbije, pri čemu može da padne i do 20 litara kiše po kvadratnom metru.

U utorak će biti osetno svežije i vetrovito, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Pojačano zapadno i severozapadno visinsko strujanje očistiće i atmosferu nad nama od peska iz Sahare, zaključuje Đurić.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading