saobraćajna policija
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Primera radi, očekuje se da ćete odgovoriti na osnovna pitanja o sebi, kao što su ona koja se tiču vaše vozačke dozvole i registracije vozila. Međutim, postoji jedno trik pitanje koje policajci često koriste na samom početku zaustavljanja, na koje nikako ne bi trebalo da odgovorite.

To trik pitanje se tiče policijskih provera i glasi: “Znate li zašto smo vas zaustavili?” Postoje i varijacije ovog pitanja, kao što su sugestivne formulacije tipa: “Pretpostavljam da znate zašto smo vas zaustavili?”

Često vozači osećaju pritisak da odmah odgovore i priznaju prekršaj. No, na ovo trik pitanje je najbolje odgovoriti sa “ne”, na neutralan način.

Pored toga, postavlja se pitanje može li policija da vas pita kuda idete. Iako postoje i informativna pitanja koja policija može postaviti, na njih nije obavezno odgovoriti. To uključuje pitanja poput “Gde ideš?”, koja se odnose na vaše odredište ili početnu tačku putovanja.

Ipak, vaši planovi su privatna stvar i nije preporučljivo govoriti da samo lutate bez cilja. Bolje je reći da imate obaveze ili jednostavno obavestiti policajce o vašem pravu da ćutite, čineći to na neutralan i uljudan način.

Tokom saobraćajne kontrole važno je održavati kooperativan i prijateljski stav, što može olakšati situaciju i vama i policajcima. Ukoliko ste zaista napravili prekršaj, pokažite razumevanje.

Neprikladan odgovor, cinizam ili uvrede mogu samo pogoršati situaciju. Ako želite da osporite kaznu ili upozorenje, to uvek možete učiniti kasnije, a ne u trenutku razgovora sa policijom.

Iako se neki od ovih saveta specifično odnose na Nemačku, većina ih je primenjiva i na uslove vožnje u Srbiji. Vozite oprezno i želimo vam srećan put.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading