Letnje vreme
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prema prognozi, april će biti topliji i prosečno vlažan, gde se u prvoj polovini meseca očekuje pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.7ºS - navodi RHMZ i dodaje:

česma vrućina

Aleksandar Nalbantjan

 

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 55 mm.

Prognoza za maj

U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Mačvi prosečno topao i prosečno vlažan maj. Majske kiše.

- U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa prosečnom vrednošću oko 0.3ºS višom u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.3ºS.

U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa prosečnom vrednošću oko 0.2ºS višom u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.0ºS. Mesečna suma padavina tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

SEZONSKA PROGNOZA ZA LETO 2024. April donosi neočekivano zahlađenje, kuvanje u julu, a septembar...

alo

 

Vreme u junu

- Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji - navodi RHMZ i dodaje:

- U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.5ºS. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižom u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 56 mm.

Jul će biti vreo

- Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.0ºS. Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 24 mm.

hladno vreme

Foto: Shutterstock

 

Topliji i prosečno vlažan avgust

- Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji. 

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.2ºS. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 49 mm - najavljuje RHMZ.

Prognoza za septembar 2024.

RHMZ navodi i da će septembar biti topliji i prosečno suv sa nastavkom kasnog leta u prvoj polovini meseca.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.7ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.4ºS. Srednja mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading