Policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zato će biti pojačana kontrola na svim najfrekventnijim putnim pravcima. Kontrolisaće se brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika, a primenjivaće se i mera privremenog oduzimanja vozila, kaže Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije.

Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da će zbog očekivanih gužvi u saobraćaju policija biti prisutna na najfrekventnijim mestima.

- To znači Koridor 10 i Koridor 11, ali i u odmaralištima, da bi zaštitili ličnu imovinsku sigurnost putnika i vozača koji tranzitiraju kroz Srbiju - kaže Belencan.

Kontrolisaće se na prvom mestu brzina, jer je ona, ističe Belencan, “ubica broj 1” na putevima i u Srbiji i u Evropi.

- Sigurno će se kontrolisati i upravljanje pod dejstvom alkohola, zatim psihoaktivnih supstanci i nastavlja se aktivnost oduzimanja vozila. Treba reći da je do sada oduzeto 66 vozila od lica koja su ispunila uslove, to znači da su imali praktično tri najteža prekršaja u dve godine, a ta vozila se stavljaju pod nadzor policije - ističe Belencan.

Uz to, dodaje Belencan, na auto-putevima će biti redovna kontrola uz pomoć presretača, a sprovodiće se i radarska kontrola.

- Svaki dan je u Srbiji prisutno 200 mernih uređaja, odnosno radara koji se koriste za to. I kod prekršaja je brzina dominantna. Recimo, u protekloj akciji koja je trajala četiri dana – registrovano je oko 12.000 vozila koja su se kretala protivpravnom brzinom - rekao je Belencan.

Što se tiče alkohola, tada je otkriveno 607 vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola, a 27 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Belencan ipak ističe da je od početka godine stanje bezbednosti saobraćaja povoljnije. Tačno je, dodaje, da imamo troje poginulih više nego u istom periodu prošle godine, ali je znatno smanjen broj saobraćajnih nezgoda i povređenih.

Policajci mogu da provere da li je vozač upozoren ili isključen iz saobraćaja

Najavljuje da će u narednih mesec dana saobraćajna policija sprovoditi akcije širom zemlje.

- Da ne može se desiti da se, na primer, pređe iz jednog regiona u drugi region pod recimo dejstvom alkohola ili psihoaktivnih substanci. Krenuo je novi sistem, beleže se sve intervencije - da li je lice upozoreno, da li je zadržano, da li je isključeno iz saobraćaja - rekao je Belencan.

Od sada će, ističe, svaki policajac imati uvid u to, jer se dešavalo da neko bude isključen iz saobraćaja, a nastavi da upravlja vozilom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading