slava
Foto: Shutterstock

Pravi smisao posta je očišćenje duše i tela. Post ne znači samo voditi računa o hrani.

Međutim, pojedini vernici primećuju da ima onih koji se pridržavaju jela tokom posta, ali ne vode računa o tome šta govore.

- Ljudi mnogo paze da se ne omrse i strogo vode računa šta stavljaju u usta, ali zato ono što izlazi iz istih nije im bitno. Perite jezik - napisala je jedna korisnica mreže X.

Jedan korisnik naveo je da u većini slučajeva, nažalost, otrov ne ulazi na usta već izlazi iz njih.

 

 

- Ma svako nek živi u skladu sa svojim uverenjem. Samo bez nametanja. Eskapizma, ali samo za sebe - navodi se u jednom komentaru.

Vaskršnji post najstroži je post Crkve, i prema pravilima SPC obavezan je za sve hrišćane. Traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru. Ove godine traje do 4. maja.

Teolog Miloš Stojković objasnio je za medije da je važno da, pored posta hranom, postimo i delima, jer samo ako "postimo i delima post postaje onaj pravi i sveobuhvatni."

- Uzalud je da postimo hranom, a da, na primer, ne razgovaramo sa svojim bližnjima, rođacima, prijateljima, jer je i sam Bog koji se rađa, čije rođenje čekamo tokom posta, kazao da ko ne voli čoveka, ne može voleti ni Boga. Važno je da vernici znaju da nam je uzalud da postimo čitav post hranom, a ne mirimo se i ne menjamo sebe iznutra. S druge strane, post je ustanovljen da bi tokom trajanja istog mislili više na svoju dušu - naveo je Stojković.

Kurir

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading