brana
Foto: Alo/tanjug jovan nikolić

Od tih 28 miliona kubnih metara, 20 kubika će biti korisna površina odnosno toliko će moći da bude upotrebljeno za vodosnabdevanje.    

Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da će toliko moći da se koristi za vodosnabdevanje.

"Toliko ćemo moći da koristimo i za biološki minimum tokom letnjih meseci kad je Rzav mali i kada nemamo dotok, za proizvodnju električne energije kada to hidrološki uslovi dozvoljavaju kao i za neke druge namene koje će se pojaviti", rekao je Puzović.

On je objasnio da su inženjeri izmerili da vodi koja uđe u tunel dugačak 270 metara, treba sedam minuta da izađe, a da svih 365 dana, 24 sata izlazi biološki minimum koji garantuje na nizvodnom delu određenu količinu vode da bi biljni i životinjski svet bio bezbedan.

"Cevovodom ide 1,2 kubika pitke vode ka fabrici i u distribuciju. Predviđeno je da bude i mala elektrana, i kada vreme i hidrologija dozvoli će se koristiti za proizvodnju određene količine električne energije", rekao je Puzović.

Dodaje da su u toku prošle godine završeni radovi na građevini koja je jedna od bitnih elemenata ovog sistema, odnosno radovi i na vodozahvatnoj kuli odakle će se grad Čačak i četiri opštine snabdevati vodom.

"Postoje tri vodozahvata sa tri različite visine odakle će se uzimati voda i kroz cevovod vući prema fabrici vode. Pola miliona ljudi u Zapadoj Srbiji će piti vodu sa ove akumulacije", rekao je Puzović.

On je istakao da se šuma na prostoru akumulacije čisti kako bi se došlo do samih stena čime će se sprečiti organsko zagađenje akumulacije.

"Ono što je bitno za građane cele Srbije da je ovo jedna od akumulacija koje su predviđene na ovom prostoru za vodosnabdevanje i ovo će biti prva zelena akumulacija u Srbiji. Potrudićemo se da preduzmemo sve mere na ekološkoj zaštiti i da sve objekte koji su u gornjem delu sliva zaštitimo i na pravi način regulišemo i da planski nedozvolimo da se ovaj prostor narušava. Želimo da Rzav i u narednih 150 godina bude zelen kakav je i danas", naglasio je Puzović.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading