ZAŠTO SE POSTI SREDOM I PETKOM? Pravi razlog malo ko zna (VIDEO)
Foto: Pexels

Na ove dane posti se tokom cele godine, izuzev trapave sedmice, nedelje nakon Vaskrsa.

Ali, da li znate zbog čega vernici poste baš u sredu i petak?

Sigurno ste i vi milion puta čuli od nekoga da je petak dan za post zbog dece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva.

Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda.

Sreda je posni dan jer je baš u sredu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila sredu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan - dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Sveti Jovan Zlatousti

- Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri  se sa njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neći hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso. Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih reči i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.

Sada više nigde ne čujemo žamor, niti buku, spremanje mesa, niti, pak, užurbanost kuvara; sve je to prestalo i naš grad liči na časnu, skromnu i mudru ženu. Kada razmislim o iznenadnoj promeni koja je nastala i, kada se setim jučeršnje vreve, onda mi je jasna sila posta koji je, ušavši u savest svakoga od nas, izmenio naše misli, očistio um, kako starešinama tako i običnim ljudima, ne samo slobodnim, nego i slugama, ne samo muškima, nego i ženama, bogatašima i siromasima. Zašto samo pomenuti starešine i obične ljude? Ta post je izmenio čak i savest obučenog u diademu, kao i savest njemu poslušnih. Danas ne vidiš više razliku na trpezi siromaha i bogataša; kod svih je pripremljena obična hrana bez obzira na prohteve i mogućnosti; običnoj trpezi sada se pristupa sa većim oduševljenjem nego li ranije kada je bilo postavljeno obilje raznovrsne hrane i vina.

Ne pruža li nam post sobom pravo blago? Svagde je mir i spokojstvo; nisu li naši domovi bili bez žurbe, komešanja i galame? Ali još i pre stupanja u dom, isposnikov duh je osetio spokojstvo; da, i grad čak blagovesti isto blagostanje i mir kakvi bivaju u dušama i domovima našim; uveče se ne čuje ulično pevanje, niti se po danu vidi sujeta i pijanstvo; nema ni galame ni svađe; na sve strane je velika tišina.( o promeni kada prestane post). Sada, pak, nije više tako: od najranijeg jutra čuje se vreva, galama i lupa kuvara, i kao u domovima, tako je i u dušama našim veliki metež, pošto nam se usled zabave pokreću unutrašnje strasti i rasplamsava se plamen neporočnih želja. Zbog toga treba žaliti za prošavši postom koji je sve ovo obuzdavao; no, ako smo podvig posta i okončali, ne prekratimo u sebi ljubav prema njemu i ne izbrišimo ga potpuno iz svoga sećanja.

Dakle, post nije ograničen samo na roditelje ili one koji žele da imaju decu. Post zbog dece može da vam bude samo dodatna motivacija, odnosno želja da zbog vaših ranijih grehova ne ispaštaju vaša deca.

Vodite računa šta radite - nije retkost da se kazna za greh odražava na decu, kako i stara izreka kaže: "Roditelji jedu grožđe, a deci trnu zubi".

Sredom i petkom posti se na vodi, izuzev kada na ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj cije je ima u kalendaru napisano masnim slovima. U tom slučaju, dozvoljena je upotreba crnog vina i ulja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading