hotelska soba
Foto: Alo/Shutterstock

Gotovo svi pametni uređaji su na ovaj ili onaj način podložni hakerskim napadima. Posledice takvog delovanja, između ostalog, mogu biti instalacija zlonamernog koda ili krađa ličnih podataka, a u slučaju elektronskih brava - otključana vrata. Zastrašujuće, hakeri su sada otkrili ranjivost koja pogađa preko 13.000 objekata, odnosno koja zlonamernim akterima može da omogući ulaz u 3 miliona hotelskih soba širom sveta.

Tim sigurnosnih istraživača predstavio je svoje nalaze o ranjivosti koju nazivaju "Unsaflok", koja pogađa popularne elektronske brave Saflok - popularna RFID rešenja kompanije Dormakaba, namenjena hotelima.

Hakerski tim je za Wired objasnio kako se ovaj sigurnosni propust može iskoristiti za ulazak u bilo koju hotelsku sobu koja je zaštićena ovom bravom.

recepcija

Foto: Shutterstock

 

Pre svega, neophodno je da napadači dođu u posed hotelske RFID kartice - čak i one koja je prethodno iskorišćena. Pomoću RFID čitača, ta kartica se očitava, a zatim se na dve prazne kartice zapisuje određeni kod. Nakon toga, hakerima je preostalo samo da dodirnu elektronsku bravu novim karticama kako bi otvorili vrata.

Da stvar bude gora, za izvršenje napada nisu neophodne čak ni fizičke RFID kartice. Dovoljan je samo pametni telefon koji u sebi ima NFC čip.

Jedina olakšavajuća okolnost je to što je ovaj napad trenutno u rukama savesnih stručnjaka koji žele da pomognu kompaniji Dormakaba da zakrpi ranjivost u svojim elektronskim bravama, istovremeno ne otkrivajući javnosti tačne detalje koji bi pomogli kriminalcima da sami razviju način za njihovo otključavanje, piše portal Smartlife

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading