Patrijarh Porfirije
Foto: Alo/SPC

Veliki Vaskršnji post počeo je pre nedelju dana, a patrijarh srpski Porfirije služio je prve sedmice posta Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru. Patrijarh je u liturgijskoj propovedi istakao da se kroz post otkriva autentičan, istinski, pravi čovek.

- Mi ne postojimo zbog posta, nego je post ustrojen u našem životu zbog nas. Kroz post želimo da se u nama otkriva autentičan, istinski, pravi čovek, da se on projavljuje, da se on teše i neguje, da se u njemu projavi prirodna volja našega bića - istakao je patrijarh i naglasio da je post pokazatelj kako čovek vidi smisao i suštinu života.

Patrijarh Porfirije

SPC

 

- Postom pokazujemo da računamo na podvig, da ga imamo u vidu kao sastavni deo svog života. Postom potvrđujemo možda svesno, možda i nesvesno, da punoću, lepotu, mir, radost i harmoniju ne vidimo kao nešto što se jedino može ostvariti iz oblasti ovog vidljivog, sporednog, materijalnog sveta - poručio je patrijarh, saopštila je Srpska pravoslavna crkva. On je naveo da mnogi prosvećeniji i duhovniji kroz post pokazuju da se u ovome svetu uopšte ne može pronaći punoća, smisao, harmonija, mir, lepota i sve ono što je vrlina, što je dobro i što je ljudima suštinski potrebno.

 - I korak dalje - bolje reći da se to može naći i u ovom svetu samo ukoliko podrazumevamo da ovaj svet jeste izraz tvoračke sile ljubavi Božje i da ovaj svet i mi u njemu postojimo blagodareći i voljom Božjom - napomenuo je patrijarh Porfirije. On je istakao da u krajnjoj liniji cilj posta jeste razvijanje i postizanje poverenja u Boga i njegovu promisao, u to da sve što od „njega dolazi ima svoj smisao koji često čovek ne može razumeti“.

Patrijarh Porfirije

SPC

 

 

- Ne možemo proniknuti u njega u početku, ali negujući poverenje u Boga, istrajavajući u tom poverenju, postajemo sposobni da proniknemo u sve što nam se dešava, što je u nama i oko nas, i na kraju otvaramo prostor delovanja blagodati njegove i bez obzira kakav je bio put, ishod je na kraju spasonosan i blagorodan - naveo je patrijarh Porfirije. Patrijarh je istakao da ovaj post vodi ka najvažnijem događaju, a to je vaskrsenje Hristovo iz mrtvih.

- Zato neka bi Bog dao da i ovaj post doživimo ne kao nešto što je samo sebi cilj, nego kao nešto što treba da bude oruđe i sredstvo u našem životu kojim rastemo u poverenju u Boga, u zajednici sa njim, a onda i u poverenju u odnosu na one na koje smo upućeni, sa kojima živimo. Plod tog i takvog poverenja jeste zajednica mira i ljubavi među nama - poručio je patrijarh Porfirije.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading