ŠTA ZNAČI ČISTA NEDELJA ČASNOG POSTA? Ovo je posebno važno za sve vernike
Foto: Pexels

Četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve radi podražavanja 40-dnevnog posta i molitve Gospoda Isusa Hrista, koje je Gospod držao – posle svoga krštenja, udaljivši se u pustinju – pred svoje stupanje na propoved Jevanđelja.

Iza Svete četrdesetnice, koja se završava u petak Šeste sedmice posta, dolazi post Strasne sedmice posvećen učestvovanju u stradanjima i smrti Gospoda Hrista, po zapovesti njegovoj da će „doći… dani kad će se oteti Ženik od njih, i onda će postiti u one dane” (Luka 5, 35).

Prva sedmica Velikog posta zove se i Čista, jer se za vreme nje u pesmama i molitvama čuje vapaj duše koja se kaje, čisti, oplakuje svoje grehe.

Tim „stihotvorenijima”, Crkva uči verne da se odreknu greha u koji su pali, i da ne izgube raj neuzdržljivošću Praroditelja, nego da samopregorom uzdržavanja doću do spasenja i večnog života.

Dalje, u Službi ove sedmice, preporučuju se post, molitva, suze, pokajanje, duhovni podvizi, čišćenje tela i duše, odricanje od greha i strasti, i prisvajanje vrline bdenja, – sve: da bismo se dostojno poklonili krstu, i duhovno proslavili Hristovo vaskrsenje.

Za vreme ovoga dela Posta, molitve su duže i svečanije, a čitanju je dato više mesta nego pojanju.

Dužinu molitava ove sedmice još više povećava Veliki kanon Svetog Andreje Kritskog, na povečerju prva četiri dana posta. U ovoj, kao i u poslednjoj sedmici, post je znatno pooštren.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading