Marica Mihajlović
Foto: Alo/Društvene mreže

To je, kako nezvanično saznaju "Novosti", zaključila Komisija za vanrednu spoljnu kontrolu stručnog rada upućena po nalogu Ministarstva zdravlja u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici da ispita slučaj koji je u januaru potresao celu Srbiju, a za koji se zainteresovao i predsednik Aleksandar Vučić, koji je primio Maricu i njenog partnera i poručio da će država uraditi sve da pomogne njenoj porodici, ali i da uspostavi bolju kontrolu kako se takav slučaj ne bi više ponovio.

Ni Ministarstvo zdravlja, ni Više javno tužilaštvo kojem je prosleđen izveštaj, ne otkrivaju šta u njemu piše. Potvrđeno je samo da je izveštaj stigao u VJT. U ovom tužilaštvu navode da zbog sumnje  da je ginekolog učinio krivično delo, kao i da su proširili istragu protiv osumnjičenog, povodom ovog slučaja neće saopštavati detalje iz izveštaja. U suprotnom bi se, kažu, ometalo vođenje istražnog postupka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima Maricu Mihajlović iz Sremske Mitrovice

Alo

 

Isto obrazloženje stiglo je i iz Ministarstva zdravlja, koje je juče saopštilo da je imenovana komisija 4. marta sačinila izveštaj o vanrednoj spoljnoj proveri kvaliteta stručnog rada, koji je 6. marta dostavljen ministarki zdravlja. Još navode da izveštaj sadrži zaključak nadzornika sa mišljenjem o posledici po zdravlje pacijenata sa predlogom mera za otklanjanje uočenih nedostataka.

Tokom ispitivanja okolnosti porođaja i optužbi koje je iznela Marica Mihajlović, na društvenim mrežama, nakon što je 17. januara sahranila tek rođenu Elenu Novakov, komisija je razgovarala i sa ginekologom Markom M. koji je u pritvoru od 20. januara. Prema saznanjima "Novosti", komisija je na osnovu dokumentacije i izjava zaposlenih, analizirala tok porođaja i da li je sve urađeno prema medicinskim protokolima, dok ophođenje doktora prema porodilji, kojeg je ona optužila da je vikao na nju, pretio da će da je udari, smrska glavu, skakao joj po stomaku, i odbio njene molbe da joj uradi carski rez, nije bilo predmet procene ove komisije.

Protiv lekara ginekologa koji je porađao Maricu, VJT je proširilo istragu, jer ga je optužila još jedna porodilja iz Rume za smrt bebe, takođe zbog akušerskog nasilja tokom porođaja u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Istražni postupak se vodi zbog sumnje da je počinio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi. Njemu je drugi put produžen pritvor, odnosno do 19. aprila.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading