Klečanje u crkvi
Foto: Profimedia/Profimedia

U kratkom videu, veroučiteljka je jasno stavila do znanja da je odgovor: "Oduvek!"

- U pravoslavlju se ovi zemni pokloni zovu velike metanije. Grčka reč metanija je pokajanje propraćeno zemnim poklonima. Činiti metanije znači klanjati se, pokloniti se. Metaniji uvek predstoji i sledi osenjavanje krsnim zakonom. Metanije su telesni izrazi naše vere, molitve, pokajanja, smirenosti, skrušenosti, ljubavi - pojasnila je veroučiteljka u videu, uz koji je napisala i kratki tekst, u kojem je ovu temu stavila u istorijski kontekst.

“Ali zar nisu muslimani ti koji kleče i klanjaju?”

- Pre nego što vam ovo pitanje padne na pamet razmislite - kada je nastao Islam? U 7.veku nove ere. Crkva postoji 2000 godina. A klečanje i metanisanje, i hrišćani i muslimani su preuzeli iz judaizma koji datira još mnogo pre Hrista. Tako da klečanje pred Bogom nikako ne može imati koren u Islamu - napisala je i dodala:

- U crkvi se ne kleči na svakom bogosluženju, već određenim danima u određenim delovima godine. Videćete ako tokom Vaskršnjeg posta odete na Liturgiju pređeosvećenih darova (koja se služi sredom i petkom), ili ako odete na večernju službu.

(Nportal)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading