Svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih
Foto: Alo/SPC

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave sedam sveštenomučenika Hersonskih, Vasilija, Jefrema, Evgenija, Elpidija, Agatodora, Eterija i Kapitona. 

U razna vremena svi oni su bili episkopi u Hersonu. Svi su stradali od nevernika, bilo od Jevreja, ili Grka, ili Skita (jedino je Eterije umro mirno). Svi su oni odlazili u te divlje strane kao misionari, slani od patrijarha jerusalimskog. Bili su mučeni i stradali su zarad Isusa Hrista.

Vasilija su Jevreji optužili nakon što je vaskrsao sina nekog kneza. Vezali su ga za noge i vukli su ga gradskim ulicama dok nije ispustio dušu. Jefrem je bio posečen mačem. Evgenije, Elpidije i Agatodor su bijeni štapovima i kamenjem dok nisu umrli. Eterije je živeo u vreme Konstantina Velikog, te je u slobodi i miru upravljao Crkvom, sagradio veliki hram u Hersonu, i skonča mirno.

Kad je Kapiton poslat za epsikopa divlji Skiti su od njega tražili znak kako bi počeli da veruju. Predložili su mu da uđe u ognjenu peć i ako ne izgori, svi će poverovati u Hrista. Kapiton je ušao u peć sa verom u Boga. Na sebe je stavio omofor arhijerejski. U plamenu je bio oko sat i izašao je bez ikakve povrede ni na telu ni na odelu.

Tada su svi povikali: "Jedan je Bog, Bog hrišćanski, veliki i silni, koji sačuva služitelja svoga u peći ognjenoj!". I ceo grad i okolina su počeli da se krste. Kapitona su uhvatili na reci Dnjepru neki Skiti i udavili ga u reci. Prema narodnim verovanjima danas ne valja da se šije, a valja da se sredi kuća.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading