patrijarh pavle
Foto: EPA/EPA/SASA STANKOVIC

U proročanstvu u koje uvid ima samo mali broj poverljivih ljudi koje je sam patrijarh Pavle za života odabrao rekao je da će Kosovo i Metohija biti vraćeni Srbiji jer će Albanci masovno odlaziti. U patrijarhovom proročanstvu stoji i da će Rusija i Srbija napraviti konačnu podelu Balkana.

Sve to će se desiti, kako stoji u tajnim spisima, koja se, iz bezbednosnih razloga, svakog meseca premeštaju u drugi manastir, posle konačnog sukoba u kom će Srbija završiti na strani pobednika.

- Kosovo će biti vraćeno Srbiji jer ga iz nekog razloga Albanci više, jednostavno, neće hteti, a to je već počelo da se dešava masovnim odlaskom Albanaca iz pokrajine - preneo je patrijarhove reči monah Jovan Sinđelić, koji čuva dokumente.

Veliki broj sveštenika i monaha je imao priliku da razgovara s pokojnim patrijarhom. Po prirodi je bio tih i povučen, pa je zato uzak krug onih kojima je poveravao informacije o budućim događajima. Posle svete liturgije u Manastiru Gračanica patrijarh je na Vidovdan 2005. poručio da se od odbrane Kosmeta nikad ne sme odustati.

- Svojim životima i životom po veri i kada ćutimo, propovedajmo reči Isusa. I u doba mira i slobode, i u doba ropstva i u doba borbi za slobodu. Gospod Isus Hristos opominje naše apostole, kao i sve nas, tako, dakle, svetli svetlost naša pred ljudima da vidovdanska dobra dela proslave Oca našega, koji je na nebesima. To je dužnost svih nas, braćo i sestre, da svojom verom živimo, postupamo i vladamo se - kazao je tada patrijarh Pavle.

Patrijarh je u proročanstvu upozorio i na to da će u Evropi biti udar na hrišćane, i pravoslavce i katolike. Monah Jovan napominje da naseljavanje islamista u Evropi predstavlja početak tog verskog rata.

- Poslednji dani će posebno biti krizni za Srpsku pravoslavnu crkvu jer će izgubiti poštovanje vernika. Moderan stil života povući će sve tradicionalne vrednosti, a ateizam će uzeti maha. Doseljavanje islamista na teritoriju Evrope se poklapa s predviđanjima patrijarha - svedoči ovaj monah.

Patrijarh je često govorio o Kosmetu, a vernike je u svim poslanicama pozivao da ispune kosovski, svetolazarevski zavet jer Kosovo i Metohija "nije samo pitanje srpske teritorije" nego je pitanje duhovnog bića Srba.

- Ako držimo taj zavet, niko nam neće oteti Kosovo i Metohiju. Pozivamo sve, počevši od političara i naučnika do najskromnijih i najmlađih sinova i kćeriju naše otadžbine, da svojim radom i čestitim življenjem zaslužimo i sačuvamo pred Bogom Kosovo i Metohiju - rekao je on u vaskršnjoj poslanici 2008, koju su potpisali i svi arhijereji SPC.

Njegove reči o svetoj srpskoj zemlji Kosmetu i danas se pamte.

- Otadžbina je srce čoveka, a mi smo u svoja srca postavili Kosovo i Metohiju. Neka svakom roditelju Kosovo i Metohija budu jedna od prvih reči koje će šapnuti novorođenom detetu. Neka svaki ratar prvu brazdu zaore i posveti Kosovu i Metohiji - govorio je patrijarh Pavle.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading