Božić
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Vaskršnji post naziva se Veliki zbog važnosti i dužine trajanja, ali i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst. Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik - Vaskrs. Duhovni post podrazumeva odricanje od grešnih i zlih misli, dok se telesni post odnosi na uzdržavanje od alkoholnih pića i hrane životinjskog porekla.

OVO SU PRAVILA ZA NAJSTROŽI POST U GODINI Samo na ova dva dana tokom Vaskršnjeg posta možete da jedete ribu

Foto: Shutterstock

 

 

Prema verovanju, prva osoba koja je držala Uskršnji post bio je sam Isus Hrist, koji se dugo pre smrti uzdržavao od hrane i pića, nakon čega su njegovi sledbenici počeli da poste u susret Vaskrsu. Uskršnji post je najstroži, a dozvoljava vino i ulje samo subotom, nedeljom i na Mladence, odnosno ribu na Cveti i Blagovesti, dok se svih ostalih dana posti „na vodi”. Prva tri dana prve nedelje Velikog uskršnjeg posta se posebno strogo posti. To isto važi i za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi”, osim Velikog četvrtka kada je dozvoljeno ulje i vino.

Na Veliki petak uzdržavamo se od jela i pića sve do iznošenja plaštanice oko 15 časova. Strogo se posti i na Veliku subotu.

Veliki Uskršnji post traje 48 dana, počinje 18. marta i traje do 4. maja. Svaka nedelja Velikog posta ima svoje ime i pravila - posti se na različit način.

Prva sedmica Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja – potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Druga sedmica Vaskršnjeg posta - Pačista nedelja

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Treća sedmica Vaskršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

Četvrta sedmica Vaskršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta treba ispostiti kao i drugu – na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Peta sedmica Vaskršnjeg posta - Gluva nedelja

Ova sedmica je vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

Šesta sedmica Vaskršnjeg posta - Cvetna nedelja

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedelja – na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se i slave Cveti.

Sedma sedmica Vaskršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Vaskrs vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok se na Veliki petak nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading