Darija Kisić obišla porodicu u Barajevu
Foto: Tanjug/Foto: Dejan Urošević

Kisićeva je saopštila da je do sada 614 majki iskoristilo pomoć države, te da je cilj da do 2027. godine više od 2.000 porodica obezbedi svoj dom uz ovu pomoć. Država isplaćuje subvenciju u maksimalnom iznosu od 20.000 evra od 2022. godine, a novčana sredstva mogu se iskoristiti za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja.

Darija Kisić obišla porodicu u Barajevu

Foto: Dejan Urošević

 

Ko ima pravo na 20.000 evra od države?

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50% vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave, gde se pravo ostvaruje u visini 20% vrednosti radova, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Takođe, pravo se može ostvariti i za kupovinu kuće ili stana, u visini 20% vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Ovo pravo može se ostvariti i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita, u iznosu od 20% procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20% prodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading