Sneg u Evropi
Foto: Printscreen/severe-weather.eu

U ponedeljak postepeno naoblačenje ali će i dalje povremeno biti sunčanih intrvala. Nad središnjim delovima regiona povremeno može biti kiše, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Krajem dana nad zapadnim, središnjim i jugozapadnim delovima regiona jače naoblačenje uz kišu, u toku noći ka utorku kiše i snega preko 1000mnv može bito i nad jugoistočnim delovima regiona, dok će najmanje kiše biti na krajnjem severu.

U ponedeljak maksimum od +12 u oblačnim do oko +18 na sunčanijim, fenskim delovima regiona.

U utorak pre podne padavine još na jugoistoku regiona, dok će nad ostalim predelima biti suvo uz umerenu oblačnost. Vetar umeren do pojačan, severni, duž Jadrana prolazna bura.

Kako se navodi, u utorak i sredu hladnije uz maksimume od +5 do +12 stepeni Celzijusa. Oko 20.03. jutro hladno uz moguću pojavu uglavnom slabg mraza, do -3 stepena Celzijusa i to pretežno u planinskim kotlinama regiona. Slabog mraza ponegde može biti u Panonskom delu regiona i to može predstavljati opasnost po procvetalo voće.

Krajem nedelje pod uticajem anticikona stabilno i toplije tako da će u petak maksimumi biti već oko +18 stepeni Celzijusa, a više neće biti opasnosti od mraza.

Početkom narednog vikenda se simulira spuštanje jakog, hladnog, fronta do Alpa što će najverovantije pokrenuti sekundarnu ciklogenezu nad severom Italije i regionom Jadrana. U toplom sektoru tog cikona će početi jako južno strujanje te će početkom sledećeg vikenda biti još toplije uz maksimume koji će ponegde biti i oko +23 stepena Celzijusa.

Dalji razvoj sinoptike je veoma upitan. Najtopliji je operativni ECMWF koji centra ciklona zadržava zapadnije od nas i time nas sve do oko 27.03. drži u njegvom toplom sektoru te uz jako južno strujanje nad nejvećim delom regiona ostaje vrlo toplo uz kišu i pljuskove, stoji u prognozi.

Međutim, za sada je ovaj proračun dosta usamljen i srednja vrednost 50 ansamble članova ECMWF-a, veštačka inteligencija u sklopu istog modela, operativni GFS i njegovi ansable članovi imaju istočniji položaj tog sistema što bi nam donelo znatno hladnije vreme.

Dobro je što za sada te hladnije opcije proračuna nemaju sneg u nizijama i snežna granica bi se kretala negde na oko 800mnv, što bi predstavljalo problem i predelima preko te visine ali bi nizije izbegle opasnost od kasnog snega.

Za konačnu procenu razvoja sinoptike posle 23.03. će se sigurno morati sačekati bar još 3-4 dana i za sada ostaje da se prati trend ansamble članova.

Početkom sledeće nedelje hladnije, povremeo može biti i kiše, snega preko 1.000 metara nadmorske visine, dok bi oko 20. marta moglo biti opasnosti od kasnog mraza, zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading