muzej
Foto: Alo/Canva/Alo! ilustracija

U sredu je iz NAVAK-a po nalogu MUP-a odnesen Titov automobil, a danas Jovankin. Oba "mercedesa" koje je MUP odneo vlasništvo su države.

Više od mesec dana je prošlo, a i dalje nema odgovora na pitanje da li Muzej automobila, osnovan pre 30 godina u Beogradu, više ne postoji.

EVO GDE SU SMEŠTENI TITOV I JOVANKIN MERCEDES Još se ne zna nova lokacija Muzeja automobila

Alo

 

Osmog februara, kada je počelo raseljavanje Muzeja automobila i kada je vozilima trebalo naći novi dom, Mladen Alvirović ponudio je prostor na neko vreme, misleći da će problem brzo biti rešen.

Nešto više od mesec dana je prošlo, a sve je ostalo isto. Jedan deo automobila se i dalje nalazi u garažama Nacionalne vozačke akademije.

Trajno rešenje još niko nije pronašao, iako su Muzej i Ministarstvo kulture potpisali sporazum, u kojem stoji da će Muzej automobila postati zasebni muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike.

Prema sporazumu, Ministarstvo bi na sebe preuzelo obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a direktori oba muzeja trebalo bi da pronađu najbolje rešenje za objedinjeni smeštaj zbirke.

Pripadnici MUP-a su juče odvezli blindirani mercedes S600, kojim se svojevremeno vozio Josip Broz Tito. U nalogu piše da je automobil vlasništvo MUP-a, da je bio predat Muzeju i da ga sada traže nazad.

Mladen Alvirović kaže da se ne zna zašto je Titov mercedes pomeren iz NAVAK-a, kao ni gde je tačno premešten.

Ističe da je imao problem da snimi odnošenje automobila, kao i da to potom objavi.

"Mi smo snimili i naravno da ćemo objaviti jer mora da se zna da taj auto više nije kod nas već da je negde. Gde je to, ne znam", dodao je Alvirović, prenosi RTS

Naveo je da mu je najavljeno da će odneti i mercedes u kome se vozila Jovanka Broz, da će i njega uzeti MUP i negde ga odvesti na čuvanje.

Pedeset automobila, među kojima Titov, Jovankin, automobil Zorana Đinđića, "ford T" koji se pojavio u filmu "Maratonci trče počasni krug", raseljeno je u privatne garaže širom Beograda.

Marko Miljković, kustos Muzeja automobila naglašava da kolekcija predstavlja idealan presek automobila koji su voženi na ovim prostorima, gotovo od prvog automobila, pa do 80-ih godina 20. veka.

Kaže da se mogu pronaći kraljevske, predsedničke limuzine, automobili "običnih ljudi".

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading