Niš
Foto: Alo/M. Zirojević

Prema rečima profesora Nebojše Dončova, koji rukovodi timom niškog Elektronskog fakulteta, radi se na kompaktnom georadaru koji koristi radio talase za detekciju podzemnih objekata i planiran je za da bude postavljen na dronu.

- Uloga tima sa Fakulteta se u većoj meri sastoji u dizajnu antena koje bi bile montirane na dronu, a kao deo pomenutog kompaktnog georadara. Manji deo je vezan za ostale aktivnosti na projektu kao što je prototip kompaktnog georadara i upotreba veštačke inteligencije u obradi slika - objašnjava profesor Dončov.

Ističe da je tehnika na kojoj se bazira georadar dobro poznata u literaturi - GPR - Ground Penetrating Radar.

Niš

M. Zirojević

 

- Značaj istraživanja na ovom projektu se ogleda u razvoju kompaktnog georadara postavljenog na dronu koji eliminiše potrebu za ljudskom posadom kod klasičnog georadara i samim tim povećava bezbednost. Pored toga, predloženi postupak bi potencijalno ubrzao sondiranje terena za razliku od klasičnog georadara. Rezultati imaju potencijala za primenu i u mnogim drugim oblastima gde se koriste radari, a posebno georadari, na primer arheologija - kaže Dončov.

Tim niškog fakulteta čine dva nastavnika, jedan saradnik sa doktoratom, jedan postdoktorand i 2 studenta doktorskih studija. Zajedno sa njima na projektu su Fakultet za elektrotehniku i računarstvo iz Maribora i Fakultet za elektrotehniku i informacione tehnologije iz Skoplja.

- Kao rezultat prethodne saradnje između istraživača iz ovih institucija proistekla je prijava za ovaj program. Pozivi po programu "Nauka za mir i bezbednost" se raspisuju već duži niz godina i veći broj fakulteta i instituta iz Srbije je već uzeo učešće u ovom programu - objasnio je za Južne vesti profesor.

Projekat traje 3 godine, a novac koji Elektronski fakultet dobija, kako kaže Dončov, većinom će biti utrošen na za kupovinu merne opreme, dok je manji deo namenjen za stipendije mladim istraživačima, prisustvovanje radnim sastancima na projektu i prezentaciju i publikovanje naučnih rezultata na konferencijama i časopisima.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Mira

14.03.2024 16:33

Sad sam se prekrstila i levom i desnom rukom