DOBRA VEST Porodilje koje nisu imale 18 meseci staža imaju pravo na veću naknadu
Foto: Printscreen/instagram

Odlukom Ustavnog suda od 14. februara utvrđeno je da odredba člana 13. stav 1 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u delu koji glasi "odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoce, ili" i u delu koji glasi "ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće" nije u saglasnosti sa Ustavom.

U skladu sa odlukom suda, od 14. februara 2024. godine član 13 stav 1 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom glasi: "Osnovica naknade zarade, odnosno naknada plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za lica iz člana 12 ovog zakona, utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva."

Sve porodilje kojima je počev od 19. aprila 2019. godine dostavljeno rešenje o naknadi zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a koje smatraju da su oštećene članom 13. stavom 1 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, mogu da predaju zahtev za izmenu rešenja po Odluci Ustavnog suda. Rok za podnošenje zahteva za izmenu rešenja ističe 14. avgusta 2024. godine.

Zahtev se predaje u Uslužnom centru Gradske kuće, uslužno mesto broj 2. Uz popunjen zahtev priložiti očitanu ličnu kartu i fotokopiju tekućeg računa podnosioca zahteva.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading