PRAVA SNEŽNA MEĆAVA U OVIM PREDELIMA SRBIJE! Najavljuje se spuštanje snežne granice, evo gde će sve padati
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

I dok ovog poslepodneva u mnogim predelima Srbije pada jaka kiša i praćena je pljuskovima, na planinama južne i jugozapadne iznad 1.500 metara nadmorske visine veje jak sneg. U ovom času sneg veje i na Kopaoniku i to vrlo jakim intenzitetom, a padaće i do kraja dana, pa će uslediti prestanak padavina.

Jak sneg praćen je i vrlo jakim jugozapadnim vetrom, koji stvara pravu snežnu mećavu.

Trenutna temperatura iznosi 0°C.

I dok sneg veje u višim predelima Kopaonika, u nižim predelima pada jaka kiša.

Inače, trenutna oblačna zona sa padavinama premešta se preko južne i centralne Srbije dalje ka istoku, a u sklopu ciklona, koji se svojim centrom premešta severozapadno od našeg područja.

Sneg na višim planinama očekuje se i narednih dana iznad 1.500 metara nadmorske visine, dok se u sredu i u četvrtak zbog zahlađenja očekuje spuštanje snežne granice i na 1000 metara, a temperature bi opale ispod 0°C.

U Srbiju su danas stigle padavine iz Crne Gore, gde je prethodno širom zemlje padala veoma jaka kiša, uz grmljavinske pljuskove, dok je na planinama vejao sneg.

Kada je reč o Srbiji, sneg sa grmljavinom zabležen je u Prokletijima u Metohiji, u blizini Peći.

S obzirom na to da je snažno južno strujanje donelo i velike količine prašine i peska iz Sahare, sneg jkoji veje sadrži čestice pustinjskog peska, pa može biti prljav ili obojen, a slična situacija je i sa kišom.

Današnji dan doneće višim planinama 5 do 10 cm snega i sneg će biti pljuskovitog karaktera, dok se narednih dana očekuje dodatnih 5 do 20 centimetara.

Ka svim višim planinama na putevima će biti neophodna zimska oprema.

Inače, današnji jak fenski jugozapadni vetar sa temperaturom od 4°C potpuno je otopio prirodni snežni pokrivač, ali sneg koji upravo veje ponovo formira snežni pokrivač.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading