Adžića kuća
Foto: Alo/Foto: RINA

Kraljevo ima mnogo toga da ponudi turistima, a među lokacijama u samom centru koje su već godinama na mapi stranih i domaćih gostiju svakako je najstarija građevina - Adžića kuća. Primer je folklorne arhitekture balkanskog stila iz prve polovine 19. veka i jedan od najstarijih objekata u nekadašnjem Karanovcu.

- Od 1974. godine ona je pod zaštitom države, pa je do današnjih dana sačuvala svoj prvobitni izgled iako je stara skoro 200 godina. Izgradio ju je poznati kraljevački zemljoposednik, a kasnije ju je prodao Mihailu Hadži-Aleksiću 1922. godine, koji je tada bio predsednik kraljevačke opštine. Bila je predviđena da se ruši zbog izgradnje nekadašnje zgrade Službe društvenog knjigovodstva, ali je sačuvana - kažu u TO Kraljevo za RINU.

Iako građena od osetljivog materijala, pravo je građevinsko čudo koje odoleva godinama. Tavanice su od šašovaca, a podovi su daščani, dok je krovna konstrukcija pokrivena ćeramidom.

- Ova kuća je jedan od simbola našeg grada, od kada znam za sebe, znam i za nju i zaista je pravo čudo kako je ona i dalje opstala ovde u samom centru grada. Okružena svim ostalim modernim zgradama, ona nas vraća u prošlost - kažu Kraljevčani.

Adžića kuća danas ima status spomenika kulture i u njoj je smeštena Povelja Biblioteke Kraljevo. Stecište je umetnosti poslednjih decenija, a u toj kući stasavali su najvažniji srpski pisci našeg doba, poput Gorana Petrovića, Dejana Aleksića, Živorada Nedeljkovića i mnogih drugih. Ispred ove najstarije kuće u Kraljevu posađena je vinova loza u znak prijateljstva između srpskog i slovenačkog naroda, odnosno pobratimskih gradova Kraljeva i Maribora.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Češalj za tapiranje šiški i bombone u torbi radikalke Celu emisiju “U RINGU” možete pogledati na našem YT kanalu! #foryoupage #fy #foryou #fypシ #viral #alo #alodnevnenovine ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading