bubrezi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bubrežna bolest je trenutno na osmom mestu vodećih uzroka smrti, a procenjuje se da će do 2040. godine biti na petom mestu ove liste. Hronična bolest bubrega je zapravo oštećenje strukture ili funkcije bubrega koje traje preko tri meseca. Procenjuje se da hronična bolest bubrega (HBB) pogađa više od 850 miliona ljudi, saopštava Farmaceutska komora Srbije, povodom Svetskog dana bubrega.

Pacijenti koji imaju povećan rizik da razviju hroničnu bolest bubrega su najčešće osobe sa hipertenzijom, dijabetesom, osobe starije od 60 godina i osobe čiji su bliski srodnici bolovali od bolesti bubrega. Faktori rizika, osim već navedenih, mogu biti I neke multisistemske bolesti (sistemski lupus ili druge autoimune bolesti), korišćenje lekova koji mogu uticati na bubrege, kao i kardiovaskularne bolesti (srčana insuficijencija, ishemijska bolest srca).

bubrezi

Foto: Shutterstock

 

- Sve osobe sa povećanim rizikom za hroničnu bubrežnu bolest treba da provere stanje svojih bubrega jednom godišnje. A kako farmaceuti mogu pomoći. Oni mogu savetovati o pravilnoj i bezbednoj upotrebi lekova i dijetetskih suplemenata - objašnjava mag. farm. spec. Sonja Stojiljković iz Farmaceutske komore Srbije.

S obzirom da su pacijenti sa hipertenzijom i dijabetesom u najvećem riziku, farmaceuti – savetnici za dijabetes u apotekama širom Srbije mogu pomoći. Zahvaljujući Farmaceutskoj komori Srbije, od aprila ove godine imaćemo i farmaceute - savetnike za hipertenziju.

Brošuru o hroničnoj bolesti bubrega pripremilo je Udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenta kojima je potrebna transpantacija „Zajedno za novi život“. Brošura je namenjena pacijentima, a pisali su je vrhunski stručnjaci iz ove oblasti. Farmaceute - savetnike u apotekama širom Srbije možete pronaći putem sajta Farmaceutske komore Srbije.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Češalj za tapiranje šiški i bombone u torbi radikalke Celu emisiju “U RINGU” možete pogledati na našem YT kanalu! #foryoupage #fy #foryou #fypシ #viral #alo #alodnevnenovine ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading