brak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako je istakla Tijana Maljković, sekretar za turizam Privredne komore Srbije, svi datumi tokom maja, juna, septembra i većeg dela oktobra već su zauzeti, a cene su u odnosu na prošlu godinu veće do 10 odsto.

Mladenci najviše novca moraju da daju za restoran, odnosno za svadbenu salu, a ukoliko planiraju da na veselje pozovu 200 gostiju, samo za to će im trebati minimum 7.000 evra.

Muzika je drugi veliki trošak za mladence, a cene orkestra su od 2.000 do 5.000 evra.

Svadba

Foto: Shutterstock

 

U krupnije izdatke spadaju kupovina ili iznajmljivanje venčanice, dekoracija restorana, ali i angažovanje fotografa i snimatelja.

Poslednjih godina mnoge mlade se odlučuju za iznajmljivanje venčanica, a za to treba da izdvoje minimum 500 evra. Toliko novca trebaće im i za fotografa i snimatelja, ali i za dekoraciju restorana.

Tijana Maljković

Nikola Todorović/Alo!

 

Međutim, može i da se uštedi, a kako navodi Maljković, za svadbena veselja, osim subote i nedelje, popularni su i petak i četvrtak, kada su malo niže cene paketa.

- Prošle godine smo primetili porast u odnosu na 2022. godinu, i u zavisnosti od restorana, cena je varirala od 20 do 25 odsto. Ovogodišnje cene paketa nisu znatno više u odnosu na prošlu godinu i možemo reći da je, u zavisnosti od restorana, poskupljenje do 10 odsto - rekla je Maljkovićeva za Tanjug. Prema njenim rečima, a to potvrđuju i vlasnici koji imaju raznovrsnu ponudu, cene paketa se razlikuju u odnosu na to šta mladenci žele - koliku svadbu, kakve ukrase, kao i da li bend angažuju sami.

Restorani između 7.000 i 25.000 evra

Beogradski restorani koji tradicionalno organizuju svadbe naplaćuju od 35 do 125 evra po gostu.

Popusti se daju radnim danima, a negde i na određene datume, pa tako jedan restoran za svadbe četvrtkom nudi popust od 10 odsto, ali i za datume koji su ostali slobodni. U poslednjih nekoliko godina, kako su istakli neki od vlasnika restorana, veliko je interesovanje za posluženje po principu švedskog stola i piće bez ograničenja, i tu ponuda počinje od 85 evra po osobi.

I fotografi trljaju ruke

Fotografi i dalje imaju pune ruke posla, ali kako je rekao jedan beogradski fotograf, veliki problem predstavljaju priučeni i neregistrovani fotografi, pa oni često u toj trci za poslom obaraju cenu.

Bend od 2.000 do 5.000 evra

Cene angažovanja benda zavise od vrste muzike, broja muzičara i posebnih zahteva, odnosno da li je dozvoljeno naručivanje pesama, to jest da li ima bakšiša ili ne, pa se tako bend od pet članova može angažovati po ceni od 2.000 do čak 5.000 evra.

- Neki naplaćuju i više, ali to su uglavnom već poznata imena, muzičari koji sviraju s nekim popularnim pevačima ili rade ceo dan. Svakako mislim da je najjeftinija varijanta negde oko 2.000 evra, ali neko možda svira i za 500 evra - rekao je član jednog beogradskog benda. Prema njegovim rečima, mnogi ne angažuju orkestar, već di-džeja, što je uglavnom najjeftinija varijanta. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading