muslimani
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mesecu Ramazana pre više od 1.400 godina, a ta sveta knjiga predstavlja putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.

Ramazan je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mesec tokom kojega vernicima islamske veroispovesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.

Naslov

Muslimani koji žive u najvišoj zgradi na svijetu “Burdž Khalifi'” u Dubaiju treba duže da poste tokom ramazana, izjavio je danas vodeći imam Ahmed Abdul Aziz al Hadada iz Dubaija.

„Zgrada `Burdž Kalifa` visoka je skoro kilometar, što znači da ljudi na višim spratovima i dalje vide Sunce iako je zašlo za horizont“, rekao je Hadad.

On je istakao da bi za stanare viših spratova trebalo bi da dva minuta duže poste od svojih sunarodnika u nižim stambenim objektima.

Zgrada "Burdž Kalifa" visoka je 828 metara i ima 160 spratova, useljena je 2010. godine.

Prvi dan posta je u ponedeljak 11. marta. a poslednji 9. aprila.

Ramazan je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja, ne čine nemoralna dela i izbegavaju srdžbu.

Iz Islamske zajednice u Srbiji su povodom predstojećeg praznika poručili da svi muslimani Ramazan dočekuju s radošću kao priliku ''da okrepe duše i tela i učvrste vezu sa uzvišenim gospodarom'', ali bez, kako su naveli, mogućnosti da radost bude potpuna, ''jer ih brige i strah zbog  svega što se dešava u svetu, zbog zločina i divljaštva u Gazi i Palestini ne mogu ostaviti ravnodušnim niti mirnim''. 

"Na svim stranama sveta nepravedno ubijaju, tlače ljude, mnogi gladuju čitavi se gradovi i regije brišu sa lica zemlje, a nedužni teraju u kolonama da napusti ognjišta, kako bi spasili život, koji nikada nije bio jeftin i bezvredan kao danas", naveli su iz Islamske zajednice u Srbiji. 

Svake godine, Ramazan počinje 10 do 12 dana ranije jer je islamski kalendar zapravo lunarni hidžretski kalendar gde meseci imaju 29 ili 30 dana.

Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, Ramazan će 2030. godine biti dva puta - prvi će početi 5. januara, a drugi 26. decembra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading