Vojska Srbije
Foto: Tanjug/TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Kako se navodi, obuka predstavlja deo redovnih vežbovnih aktivnosti brigade, a realizuje se radi održavanja i daljeg unapređenja osposobljenosti profesionalnog sastava za izvođenje specijalnih dejstava, a time i ukupne borbene gotovosti ove jedinice Vojske Srbije.

Tokom obuke na planinskom terenu danju i noću, težišno su uvežbavane taktičke radnje prilikom izviđanja, izvođenja prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, i prikupljanja obaveštajnih podataka, uz upotrebu savremenih sredstava za osmatranje.

Osim taktičke obuke, pripadnici brigade su prošli i kondiciranje u alpskom skijanju, budući da je poznavanje skijaških tehnika neophodno za efikasno izvršavanje zadataka u zimskom okruženju.

Na obuci su bili i profesionalni vojnici koji su u jedinicu primljeni početkom avgusta prošle godine po Projektu 5000, a koji su, nakon uspešno završene šestomesečne osnovne specijalističke obuke, uključeni u redovan proces osposobljavanja pripadnika specijalnih jedinica.

Stalnom obukom u različitim borbenim, zemljišnim i meteorološkim uslovima, obezbeđuje se vrhunska osposobljenost, fizička pripremljenost i mentalna snaga pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, što je od ključnog značaja za efikasnu realizaciju kompleksnih zadataka jedinice, prvenstveno u neprijateljevom rasporedu na taktičkoj i operativnoj dubini, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading