KO BOLJE I OBAZRIVIJE VOZI, ŽENE ILI MUŠKARCI Dilema rešena, saopšteno i zvanično
Tanjug/Rade Prelic

Kako se navodi, žene češće koriste sigurnosni pojas u odnosu na muškarce i to 88 odsto njih svaki put na prednjem sedištu, dok to čini 75 odsto muškaraca. 

Dodaje se da na taj način, žene daju snažniju podršku zakonskim merama u bezbednosti saobraćaja, bolje shvataju moguće opasnosti i manje su spremne da rizikuju i tragaju za uzbuđenjem.

Istraživanje, u kome je učestvovala i Srbija, pokazalo je i da se žene sve češće odlučuju da polažu vozački ispit, a zatim i da sednu za volan.

Ono je, kako se navodi pokazalo i da je u Srbiji više od polovine vozača muškaraca, odnosno da njih 56 odsto najmanje četiri dana nedeljno vozi putnički automobil, dok to čini svaka treća žena ili 33,6 odsto, dok je evropski prosek za oba pola 41,7 odsto.

U saopštenju se dodaje i da su se žene približile i većem broju povređenih vozača, pa je danas svaki četvrti povređeni vozač žena, dok je pre 25 godina osoba ženskog pola, u proseku bila, svaki deveti vozač.

Agencija za bezbednost saobraćaja navodi i da udeo u tome ima i sve veći broj žena vozača.

Kada je reč o vožnji pod uticajem alkohola, istraživanje je pokazalo i da se kod žena ono dešava tri puta ređe nego kod muškaraca.

"U proseku, na 1.000 muškaraca, njih šest vozi pod uticajem alkohola koji je veći od Zakonom dozvoljenog, dok na 1.000 žena, svega dve to čine", navedeno je i istaknuto da je prekoračenje brzine od 10 vozača ženskog pola njih četiri priznalo da je najmanje jednom u periodu od mesec dana prekoračilo ograničenu brzinu u naselju, dok je to priznalo šest od 10 vozača muškog pola.

BONUS VIDEO

Copy the embed code above and paste it to your webpage.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading