MNOGI ĆE U SUBOTU IZNETI HRANU I PIĆE NA GROBLJE Evo šta sveštenik Mijajlo kaže o običajima našeg naroda za Zadušnice
Foto: Printscreen/Foto: RINA

U subotu 9. marta se obeležavaju Velike zimske zadužnice, dan kada se sećamo preminulih, a običaji nalažu da se tog dana izađe na groblje, upale sveće, ali i poseti crkva.

Međutim, u pojedinim ruralnim sredinama naše zemlje i dalje se praktikuju bizarni običaji, pa nije retkost da ljudi na groblje iznose hranu i to počev od slatkiša, torti, bombona, grickalica pa sve do suhomesnatih proizvoda, mesa, pečenja, piletine, punjenih paprika, voća i povrća. Piće odnosno gazirani, negazirani sokovi, alkohol idu uz sve to. A ako je pokojnik voleo kafu, obavezno mu se na grob donosi i šoljica kafe i ostavlja pored nadgrobnog spomenika. Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da idu do najbliže crkve, i da tu upale sveću.

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na davanje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo udeli milostinja i deo hrane koju smo poneli sa sobom.

Otac Mijajlo Backović

Privatna arhiva

 

Sveštenik Mijajlo Backović je za Alo! istakao da Srpska pravoslavna crkva ove običaje prepoznaje kao lokalizme koji se razlikuju od mesta do mesta.

 - Zadušnice su molitva za duše upokojenih i veoma je značajno da se živi mole za svoje mrtve i za njihovu dušu. Tako ih se sećamo, a kultura sećanja je važna za naš narod. Zadušnice su praznik koji se vezuje za izlazak na groblje, ali pre toga treba da odemo na liturgiju, damo svešteniku ime naših pokojnika i pripremimo pšenicu nad kojom će se služiti parastos. Nakon toga izlazimo na groblje i palimo sveće za naše mrtve - rekao je sveštenik, i dodao da različiti delovi naše zemlje imaju različite običaje.

- Jedan od običaja je i da se jede na groblju, ali to sve zavisi od mesta do mesta. U mnogim krajevima je običaj i da se na sahranama jede, a crkva se tome ne protivi, tim pre što su to ostaci paganskog običaja koji su hristijanizovani - rekao je sveštenik za Alo!.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Premijerka Ana Brnabić i njena partnerka, doktorka Milica Đurđić su pre devet godina udomile psa. 🐶 U razgovoru za Alo, Milica Đurđić ispričala je kako je mešanac Lav zaustavio njihov automobil i kako je, kako ona kaže, Lav njih našao. 🥰 Ceo intervju pogledajte u 20h na našem YouTube kanalu ▶️ Ako želite da usvojite psa ili mačku, posetite Facebook stranicu Pet Mondo Serbia 🐈🐶 #alo #alodnevnenovine #anabrnabic #milicadjurdjic #fypシ゚viral #fypシ #fy #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading