hemofarm
Foto: Alo/Promo

Mart mesec na našim prostorima uglavnom prolazi u znaku cveća, bombonjera i različitih poklona. Ali, postoji nešto što bi svaka žena, u svako doba godine, trebalo da “pokloni” sebi, a to je preventivni pregled. Ipak, svakodnevne obaveze sa kojima se većina žena susreće, često čine da zaborave na ono osnovno, a to je da vode računa o svom zdravlju. I zato ovog marta Hemofarm donosi savete ginekologa, endokrinologa i doktora opšte prakse za bolje zdravlje žene.

“Poseta ginekologu, najmanje jednom u toku godine sprečava razvoj ginekoloških bolesti, a samim tim čuva i reproduktivno zdravlje žena. Po pravilu, jednom godišnje bi svaka žena trebalo da uradi ultrazvučni pregled male karlice i PAPA nalaz, a ukoliko su prethodni navedeni nalazi pokazivali abnormalnosti ili bili granični u smislu početka nekog procesa onda i češće, odnosno dva do tri puta godišnje”, kaže dr Mirjana Ostojić, specijalista ginekologije i akušerstva.

hemofarm

Promo

 

Štitna žlezda ne pomaže samo organizmu da ostane u ravnoteži i balansu, nego ga upozorava kada je potrebno da uspori i da se opusti. Zato je potrebno redovno raditi laboratorijske analize sa akcentom na hormone štitne žlezde.

“Kontrolišite štitnu žlezdu, uradite analizu hormona koje će pregledati doktor specijalista i uraditi ultrazvuk. Redovne kontrole su veoma važne, jer je rana dijagnoza ključna za balans i oporavak. Ako štitna žlezda duži vremenski rok ne radi pravilno, biće je teže lečiti i zato reagujte na svaki signal koji vam šalje. Veoma je važno shvatiti vlastitu odgovornost za zdravlje i da možete uticati na njega. Provodite vreme sa ljudima koji pozitivno utiču na vas, jedite raznovrsno i uravnoteženo, jer telo pamti. U svakodnevnu rutinu uvrstite neku fizičku aktivnost i spavajte barem sedam sati”, ističe dr Sonja Zarač Bobić, specijalista nuklearne medicine.

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije sistematski pregledi bi trebalo da se sprovode redovno, jednom godišnje. Upravo ova vrsta kompletnih pregleda omogućava uvid u stanje organizma, a njihova važnost zbog pravovremenog otkrivanja zdravstvenih tegoba ili bolesti je ogromna.

“Sistematski pregled obuhvata više različitih specijalističkih pregleda i laboratorijske analize krvi i urina koji pokazuju da li postoje određeni problemi u organizmu ili rizici za nastanak bolesti. Mnoga oboljenja razvijaju se tokom vremena, ne pokazujući sasvim jasne simptome na početku bolesti, međutim, prve promene bi mogle biti uočene upravo prilikom sistematskog pregleda. Značajno je da se redovnim obavljanjem ovog tipa preventivnih pregleda dobija prilika i za pravovremeno lečenje, uključujući i maligne bolesti. Savremena dijagnostika i terapija pruža mnogo prilika, ali se najčešće tek ranim otkrivanjem i lečenjem, postignu izlečenja kao željeni rezultat svih naših nastojanja u očuvanju zdravlja i kvaliteta života”, kaže Suzana Savić, lekar opšte prakse iz Hemofarma.

Dame iz Hemofarma u Srbiji i BiH poručuju da ne morate ništa, ali uvek imajte na umu šta je najbolje za vas. Zakažite sistematski pregled, radite samopregled dojki što češće, mamografiju svake dve godine nakon navršenih 40 godina života, a ultrazvuk dojki barem jedanput godišnje. Kontrolišite hormone štitne žlezde i posetite ginekologa jednom u toku godine. Osluškujte svoje telo i pazite na sebe. Pregledaj se!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading