vinkovci
Foto: EPA/EPA/PAUL JENKS

U Brodu je danas služen parastos poginulim srpskim borcima povodom 32 godine od agresije Hrvatske vojske na tu lokalnu zajednicu.

Tokom agresije hrvatske vojske na Brod ubijeno je i na desetine srpskih civila. 

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u selu Sijekovcu kod Broda izvršen je najveći masakr kada je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Predsednik Predsedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

- Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod - Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage, zajedno sa 108. brigadom Zbora narodne garde zauzele centar grada - podsetio je Vidić.

Dodaje da se pre 32 godine dogodio veliki zločin nad Srbima, da je regularna vojska Hrvatske zauzela centar grada, nakon čega su nastavili progon Srba.

- Oni koji nisu izašli iz grada zatvarani su u logore gde su mučeni i ubijani. Posebno je na udaru bio istočni deo grada, od Stadionske ulice, Brodsko polje jedan i dalje srpska sela - izjavio je Vidić.

Napad na Brod 3. marta bio je samo uvod u najsvirepije zločine koji su se tog meseca dogodili na području ove opštine. Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu kada je izamsakrirano na desetine srpskih civila.

(Novosti)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading