Sneg u Evropi
Foto: Printscreen/severe-weather.eu

Danas pretežno sunčano uz umerenu oblačno i toplo. Dnevni maksimumi od +11 do +20 stepeni Celzijusa. U ponedeljak i dalje toplo ali se posle podne i uveče nad Jadranom i jugom regiona očekuje uticaj novog ciklona koji će doneti kišu i pljuskove, koji lokalno mogu biti i vrlo obilni, piše Marko Čubrilo u vremenskoj prognozi za Srbiju i region.

Kiša se nad jugom regiona očekuje i u noći ka utorku i u utorak tokom dana, dok će severnije ponege u utorak biti pojave prolazne, pljuskovite kiše. Vetar u ponedeljak nešto pojanač, jugoistočni, a utorak slab, zapadni. Dnevni maksimumi dalje visoki, uglavnom do +9 do +19 stepeni Celzijusa.

Sredinom nedelje bi se po istočnoj periferiji anticiklona sa jezgrom nad istokom Skandinvije i zapadom Rusije ka nama spustila manja količina hladnog vazduha uz prisustvo slabog ciklona nad Jadranom, piše Čubrilo.

Kako kaže, to bi uslovilo naoblačenje i zahlađenje uz pojavu kiše, ali opet češće i jače na jugu regiona. Temperatura bi se spustila i granice proseka, a snežna granica bi se kretala na oko 1000mnv. Vetar slab do umeren, severni i severoistoni, dok bi se oko 07.03. maksimumi kretali od +4 do +12 stepeni Celzijusa.

Oko 08.03. može biti uslova za pojavu slabih, jutarnjih, mrazeva, posebno u planinskim kotlinama, duž rečnih tokova i u konkavnim oblicima reljefa ali za sada ne deluje da bi mraz trebao biti jači od oko -1 do -2 stepena Celzijusa i javio bi se tek pred zoru, stoji u prognozi.

Od 09.03. ponovo toplije i oko 11.03. bi se maksimumi mogli kretati i oko +18 stepeni Celzijusa. Zatim postoji mogućnost spuštanja, ovog puta veće količine hladnog vazduha sa severoistoka Evrope uz kombinaciju jače ciklonske aktivnosti nad Jadranom.

To bi potencijalno moglo biti problematično sa stanovišta pojave snega i niskih temperatura ali na sreću, mi smo još bar 10 dana daleko od tog mogućeg zahlađenja i za sada one nema više od oko 30% verovatnoće ostvarenja.

Pratiću situciju i u koliko narednih dana taj procenat bude išao preko 50% onda bi moglo biti problema.

Narednih dana svakako rano proleće uz kišu povremeno, duž Jadrana i na jugu regiona povremeno i obilnije padavine, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading