Zanat
Foto: Alo/Foto: RINA

- Sasvim slučajno pre deset godina upustio sam se u tu avanturu kovanja. Pre ovoga sam se bavio rezbarenjem, ali kada sam od prijatelja uzeo jedno sečivo i ispeo sam da ga uklopim sa glavom svinje, kada sam okačio to na društvene mreže imao sam ogroman broj poruka -i tako samo počeo da se bavim ovim zanatom - rekao je Saša Trkulja za agenciju RINA.

Medjutim, procedura pravljenja sečiva od najboljih karbonskih metala, nije nimalo jednostavna, kaže ovaj samouoki zanatlija.

- Za pravljenje Damaskus čelika, moramo da naslažemo više slojeva karbonskog čelika koji odmah stavljamo u peć, i kada se on usija na oko 1300 stepeni, onda ide na iskivanje, tj pravljenje oblika kakvog želimo. Naravno u zavisnosti od slaganja čelika, dobijamo i željene šare na noževima i mačevima - naveo je on.

Objasnio je da je pravljenje sečiva umetnost i da u ovom poslu morate biti jako vešti.

- To je sve preklapanje, morate biti vešti u tome kada napravite prvih 20 slojeva da bi dobili odredjene šare, a zatim se to sve zavari u jednu kovačku celinu, odakle izvlačimo nož. Može biti svakakvih kombinacija, od duboreza do mozaika i presijavanja ako ste vešti to da izvedete - istakao je Trkulja.

Na pitanje gde se te tehnike obrade materijala mogu naučiti on kaže da je sve moguće pomoću tutorijala na youtubu, ali su potrebne i ogromna volja i upornost. Ono što je ovaj Vojvodjanin takođe besprekorno usavršio jeste pravljenje noža od zuba mamuta, koji je jedan od najskupljih primeraka.

- Naviše su traženi noževi za lov od jelenskih rogova, ili drveni za kuhinju. Medjutim, ono što je poslednjih meseci trend, jeste pravljenje noževa od čelika i drški od zuba mamuta, koje nalazimo u iskopima šodera ili u blizini Dunava. Nakon obrade, njegovi zubi idu u epoksin smolu, kako bi drška bila što otpornija i možemo je posle bojiti raznim bojama - rekao je Saša.

Sašini unikatni noževi traženi su ne samo u Srbiji i regionu, već i u čitavom svetu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading