rat u bosni
Foto: Alo/Printscreen

Taj dan inicirao je ili odredio sve što se na ovim prostorima dešavalo devedesetih godina prošlog veka. Tog dana objavljeni su rezultati referenduma kojim su Bošnjaci i Hrvati, ignorišući većinsku volju Srba, odlučili da se BiH odvoji od Jugoslavije.

Još gore, taj dan u srcu Sarajeva, na Baščaršiji, ubijen je srpski svat Nikola Gardović, što se tada, kako su mediji prenosili, smatralo direktnim povodom za početak rata u BiH.

Predratni sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo pucnjem iz pištolja ubio je mladoženjinog oca Nikolu Gardovića i ranio sveštenika Srpske pravoslavne crkve Radenka Mikovića.

Incident se odigrao nakon venčanja Milana Gardovića i Dijane Tambur u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima.

rat u bosni

Printscreen

 

 

 

Nakon venčanja povorka sa svatovima se uputila u Dom svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji, gde je trebalo da bude svadbeni ručak. U svatovskoj koloni je bilo stotinak svatova koji su parkirali vozila kod Većnice, gde se nalazio najbliži parking Staroj crkvi, a potom krenuli peške.

U neposrednoj blizini prilikom ulaska svatovske kolone u dvorište Stare crkve pored svatova se zaustavilo putničko vozilo u kome su se nalazile četiri osobe, među kojima je bio i Delalić. Izašli su iz kola i nasrnuli na mladoženjinog oca starog svata Nikolu, koji je nosio barjak.

rat u bosni

Printscreen

 

 

Ramiz Delalić je pokušao da Gardoviću oduzme zastavu, nakon čega je došlo do komešanja. Delalić je izvadio pištolj i smrtno ranio Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika, a potom su pobegli. Nikola je preminuo nekoliko minuta kasnije u kolima hitne pomoći.

Na društvenim mrežama čak postoji i snimak u kom Nikolin ubica priča o tome. 

Došli smo na parkiralište ispred vijećnice, gde se zaustavila kolona svatovska. Neki su izzvadili svoje srpske zastave i počeli da mašu njima. Mi smo tog momenta stali ispred njih i rekli im da ovo nije Srbija, da je ovo Sarajevo, da je to Baščaršija. Mi smo im uzeli zastave iz ruku, i tada je nastao jedan haos - ispričao je on. 

rat u bosni

Printscreen

 

 

Poslušajte: 

Kako su mediji kasnije pisali, posle ubistva porodica Gardović se, zajedno s brojnim drugim Srbima, iselila iz Sarajeva, naslućujuči šta sledi i znajuči da za Srbe više nema života u glavnom gradu BiH.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading