RHMZ sneg
Foto: Printscreen/RHMZ

U četvrtak promenljivo oblačno i uglavnom suvo, slaba kiša povremeno uglavnom na jugu regiona. Tokom dana u košavskom području jačanje jugoistočnog vetra, dok se na planinama takođe očekuje jačanje vetra južnog smera, a duž Jadrana jačaće jugo, piše Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

U noći ka petku i u petak pretežno oblačno, u košavskom području na planinama i duž obale Jadrana jak, na udare i olujan jugoistočni vetar. Padavinska zona će se u petak polako proširiti i nad ostale delove regiona ali će kiša osim uz samu obalu i zaleđe Jadrana biti uglavnom slaba. U petak na zapadu regiona malo svežije.

Prvog dana vikenda uz dosta oblaka još ponegde slab kiša, jugoistočni vetar će oslabiti, dok će u nedelju uglavnom biti pretežno sunčano i suvo. Temperature i dallje znatno iznad proseka i maksimumi bi se za vikend trebali kretati od +11 do +19 stepeni Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje moguće novo pogoršanje uz kišu i pojačanje jugoistočnog vetra, dok će oko 05.03. vetar okrenuti na slab, severozapadni smer.

Od 06.03. postoji opcija prodora osetno hladnijeg vazduha sa severoistoka Evrope te bi uz umeren severni i severoistočni vetar usledilo osetnije zahlađenje i oko 07.03. bi se maksimumi mogli kretati od +2 do +8 stepeni Celzijusa, što je u granicama proseka, stoji u prognozi.

Ukoliko bi to zahlađenje bilo suvo (trenutna opcija na operativnom ECMWF modelu) postojaće opasnost od pojave mrazeva od -7 do -1 stepen Celzijusa, što su normalne jutarnje vrednosti za početak marta ali bi došle posle izuzetno toplog februara i već odavno pokrenute vegetacije.

Sa druge strane, GFS oko 11.03. daje mogućnost i formiranja ciklona nagde blizu Jadrana što bi smanjilo opasnost od mrazeva ali povećalo opasnost od pojave snega i u nižim predelima.

ECMWF oko 06.03. simulira prelazak zapadnih vetrova na istočne na oko 10Hpa, što je zona stratosfere.

Ovako jak odlazak vetrova u istočne bi se vrlo lako u drugom delu marta mogao odraziti na troposfernu sinoptiku preko postavljanja jakog anticiklonalnog bloka u visokim geografskim širinama, a to sve bi moglo doneti velike brige poljoprivrednicima jer bi otvorilo opciju jakog, vrlo, kasnog zahlađenja.

Na sreću to je sve do barem dve nedelje daleko i prvo ćemo videti kako će se manifestovati zahlađenje koje posle 06.03. postaje sve sigurnije, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading