Toplo i hladno vreme u Srbiji
Foto: Alo/Alo!

U Srbiji će u četvrtak i petak biti umereno do pretežno oblačno. Četvrtak će kišu doneti južnim, a petak i ostalim predelima Srbije, a ponegde se očekuju i pljuskovi. Kiša će padati i na višim planinama i tako će se snežni pokrivač u potpunosti otopiti i na visokim planinama ili će ga ostati samo u malim količinama, piše Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi za Srbiju.

Kopaonik danas meri svega 12-13 centimetara i snežnog pokrivača ima samo iznad 1.600 metara nadmorske visine, a od vikenda se snežni pokrivač očekuje samo iznad 1.900-2.000 metara nadmorske visine.

Pojačan jugoistočni vetar duvaće sve do kraja sedmice, na planinama i u košavskom području biće jak. Košava će najjačeg intenziteta biti u petak i tada se povremeno očekuju i olujni udari, na jugu Banata i do 100 km/h.

Maksimalna temperatura biće u četvrtak od 15 do 20°C, u petak od 13 do 19°C, a za vikend ponovo toplije.

Najtoplije biće u nedelju i ponedeljak, a maksimalna temperatura početkom sledeće sedmice biće ponegde i preko 20°C.

U ponedeljak će košava prestati da duva, a krajem dana, tokom noći i u utorak očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar će biti u skretanju na umeren do jak severozapadni.

Utorak i sredu doneće postepeni pad temperature vazduha, na vrednosti oko 15°C.

Od sredine sledeće sedmice biće suvo, ali uz dodatno zahlađenje, pa se oko 7-8. marta očekuju maksimalne dnevne temperature oko 10°C, a ujutro ponegde može biti i slabog mraza, što bi moglo nepovoljno da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture, jer se vegetacija uveliko probudila, a voće je u mnogim predelima i mesec dana ranije procvetalo.

METEOROLOZI JEDNOGLASNI U PROGNOZI Evo šta će biti sa snegom - sada je definitivno

Foto: Shutterstock

Iako se oko 7. marta očekuje zahlađenje, ono neće biti zimskog oblika, tako da snega nema i dalje na vidiku.

Oko 10. marta bi usledilo blago otopljenje, pa bi temperature bile do 15°C.

Kraj februara i početak marta doneće maksimalne temperature i za 10 stepeni više od proseka, da bi oko 7-8. marta temperature pale na prosečne vrednosti, pa bi potom bile u porastu i bilo bi natprosečno toplo.

Inače, ovogodišnji februar biće najtopliji u istoriji merenja u Srbiji, a po temperaturama imao je nalik martu i aprilu. Nije dostignut apsolutni maksimum.

Najviša temperatura bila je 23°C,  sneg nije zabeležen u nižim predelima, a najveći deo meseca nije imao snežni pokrivač do nadmorske visine od 1400-1500 metara, zaključuje Đurić.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading