Vakcinacija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u оkviru еpidеmiје priјаvljеnе 22. febraura ove godine rеgistrоvаn je 21 slučај mоrbilа, оd kојih је 17 slučајеvа pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе „Tоrlаk”, а čеtiri оbоlеlе оsоbе su pоrоdični kоntаkti lаbоrаtоriјski pоtvrđеnоg slučаја. Mеđu оbоlеlimа је šеstоrо dеcе uzrаstа оd tri dо pеt gоdinа, оd kојih је pеtоrо bilо nеvаkcinisаnо, а јеdnо је primilо јеdnu dоzu vаkcinе sа kоmpоnеntоm prоtiv mоrbilа, оsаm nеvакcinisаnih оsоbа uzrаstа оd 8 dо 23 gоdinе, јеdnа pоtpunо vаkcinisаnа оsоbа uzrаstа 16 gоdinа, као i šеst оsоbа stаriјih оd 40 gоdinа nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа. Коmpliкаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа kоd trоје оbоlеlih, objavio je „Batut“ i podsetio da je 2023. godine registrovano 50 slučајеvа mоrbilа u nаšој zеmlji, оd kојih је vеćinа obolelih (94 odsto) bila nеvаkcinisаna.

Dr Nataša Đuričić, pedijatar u Domu zdravlja Savski venac otkrila je da interesovanje za vakcinaciju dece poraslo od pojave epidemije malih boginja.

- Naš Dom zdravlja ima veoma dobru statistika kada je vakcinacija u pitanju - dodala je ona za TV Prva.

- Roditelji mogu kod svog izabranog pedijatra da provere vakcinalni status deteta, da zakažu vakcinisanje. Uslov da dete primi vakcinu je da je u tom trenutku zdravo, uvek se radi pregled pred vakcinaciju, može da se uradi i krvna slika, kako za prvu tako i za drugu dozu – objasnila je dr Đuričić i dodala da je roditeljima za sva pitanja koja ih muče prava adresa izabrani pedijatar.

- To su vakcine koje se daju godinama, one su sigurne. Mi znam okako deca reaguju na njih. Nema razloga za strah - rekla je ona i istakla da je vakcina i dalje najsigurniji način borbe protiv zaraznih bolesti.

Pedijatar dr Jelena Mitrović iz čukaričkog Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ rekla je za RTS da ih sada roditelji zovu kako bi zakazali vakcinaciju.

- Roditelji, sada kada su se ponovo pojavile morbile, dolaze više zbog MMR vakcine - i oni koji su je preskočili, jer se plaše, pa su je odlagali iz nekih razloga, i oni koji tek treba da prime vakcinu pitaju da li mogu što pre da je prime - navodi dr Mitrović.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading