MORA DA OSTANE 12 MESECI AKO ŽELI NAZAD DEPOZIT Stanodavac u ugovoru naveo klauzulu koja je šokirala devojku
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ukoliko niste te sreće, pripremite se na izazove. Cene najma su u poslednje vreme znatno porasle, a ponuda uključuje sve od garaža do veoma malih garsonjera.

Na društvenoj mreži Reddit, jedna korisnica je podelila svoje iskustvo sa potpisivanjem ugovora o najmu, ističući jednu klauzulu koja joj je privukla pažnju.

"Da li je normalno da u ugovoru piše da ukoliko izađem iz stana pre 12 meseci, zakupodavac ne mora da mi vrati depozit? Da li je to normalno i da li bi to trebalo da bude okej da potpišem? Pošto prvi put potpisujem ovakav ugovor, ne znam da li je to uobičajena praksa", izjavila je ona.

Drugi korisnici su joj pružili savete zasnovane na sličnim iskustvima.

"Ne postoje standardne odrednice za ugovor. Ukoliko ti je to nije ok, dogovori se sa njim da se taj deo izmeni. Ukoliko planiraš da ostaneš 12+ meseci, potrudi se da u ugovoru stoji i klauzula da ne može da menja cenu u tom periodu (inače bi mogao da digne cenu, ti odeš - ode depozit)", glasio je jedan od komentara.

Za mišljenje o legalitetu takvog ugovora, obratili smo se advokatu Stefanu Stefanoviću.

"To je praksa pomoću koje se stanodavac štiti, jer on gubi profit ukoliko zakupac odluči da ode posle nekoliko meseci. Takva klauzula je garancija da neće oštetiti svoje prihode", objasnio je Stefanović za Telegraf Biznis.

On dodaje da zakupac ima pravo da pregovara o promeni te klauzule, ali da je sve na volji stanodavca.

"Ugovor je autonomija volje i sve je legitimno dok nije u suprotnosti sa zakonom", zaključuje Stefanović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading