protojerej stavrofor Dragan Ristić
Foto: Alo/Printscreen

Otac Dragan, kako su kratko znali da kažu Beranci svih vera, za svog protu, rođenog Baranina, koji je sa njima više od 32 godine delio dobro, ali bio od pomoći da ukrepi i ohrabri u prilikama teškim, koje nisu bile retke na ovom siromašnom području, gde žive ljudi bogati čojstvom i verom u dobro, pišu Novosti.

Otac Dragan, rastao je u veri pored trojice mitropolita crnogorsko-primorskih:Danila (Dajkovića), kod kojeg je bio đakon, da bi potom bio sekretar kid mitropolita Amfilohija. Duže od dve decenije, omiljeni oaroh neranski bio je prvi saradnik tadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, koji sada na Cetinju sedi u tronu mitropolita crnogorsko-primorskih.

- Pre tri decenije, po želji tadašnjeg mitropolita cetinjsko-primorskog Amfilohija, stigao sam u Berane, pričao je pre dve godine za Novosti otac Dragan, pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama, u kojem je danas sa episkopom budimljansko-nikšićkim Metodijem i sveštenstvom SPC trebalo da služi svečanu liturgiju...

Litije

Orac Dragan, kao i svi vernici SPC u Beranama i Crnoj Gori, bio je izložen progonu pre i nakon donošenja nakaradnog tzv. Zakona o slobodi veroispovesti.

Tokom 2020 u Beranama, gradu u kojem je krenula prva litija, policija je po nalogu tužilaštva šest puta privodila oca Dragana, zbog "kršenja epidemioloških mera".

- Jednog meseca čak pet puta, pričao je za Novosti sveštenik o kome sve staje u dve samo naizgled male reči, koje ne samo u Beranama, imaju značenje igromno- "otac Dragan"...

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading