Piloti
Foto: Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)

Treću godinu zaredom Vojska Srbije organizuje konkurs za vojno stručno osposobljavanje rezervnih oficira roda avijacija, kojim se pruža mogućnost diplomcima civilnih fakulteta da jednog dana, možda, postanu piloti legendarne 101. lovačke avijacijske eskadrile "Vitezovi" Vojske Srbije i sednu u kokpit lovačkog borbenog aviona "mig-29".

- Na konkurs mogu da se prijave državljani Republike Srbije koji imaju do 27 godina, koji imaju završene osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine - rekla je za Tanjug kapetan Milica Orović iz Komande 204. vazduhoplovne brigade.

Orovićeva je objasnila da se selekcija kandidata, mladića i devojaka, koji se budu prijavili do 31. marta ove godine, odvija u dve faze.

Prva faza obuhvata medicinsko-zdravstvene preglede, bezbednosnu proveru, selektivno letenje i dva padobranska skoka. Kandidati koji savladaju selektivno letenje započinju vojno stručno osposobljavanje na Vojnoj akademiji u trajanju od šest meseci, nakon čega se promovišu u prvi oficirski čin, a posle savladavanja letačke obuke dobijaju i zvanje pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Navela je da je u mnogim vazduhoplovstvima u svetu praksa da se kroz ovakav model diplomcima civilnih fakulteta nudi mogućnost da postanu piloti borbenih vazduhoplova.

- Kod nas se ovaj konkurs pokazao kao dobar model. Imali smo na prethodna dva konkursa kandidate koji su završili obuku po ovom modelu školovanja i zaista smo zadovoljni ostvarenim rezultatima - poručila je ona.

Dodala je da su zadovoljni interesovanjem kandidata kada je reč o ovogodišnjem konkursu.

- Verujemo se da će se i ove godine, kao i prethodne, prijaviti veliki broj kandidata i da ćemo na kraju napraviti adekvatnu i kvalitetnu selekciju - kazala je Orovićeva.

Zainteresovani kanditadi mogu da podnesu prijave za tri specijalnosti roda avijacije - za pilota aviona, pilota helikoptera i pilota - operatera daljinski pilotiranih vazduhoplova (dronova).

- Tokom selekcije i tokom obuke kandidati će imati prilike da lete na školskim tipovima vazduhoplova. To su helikopter gazela, avioni lasta, utva. Nakon toga, kako budu kandidati napredovali, naravno prema njihovim afinitetima, sklonostima, trudu i zalaganju, moći će da napreduju i da prođu obuku na nekim borbenim vazduhoplovima kao što su avion mig-29 ili helikopteri H-145 i Mi-35 - objasnila je ona.

Napomenula je da na ovaj način san onih koji žele da postanu pilot na najsavremenijim helikopterima ili lovačkim avionima može postati stvarnost.

Poručnik Bogdan Milovanović iz 101. lovačke avijacijske eskadrile i pilot na avionu "MIG-29" istakao je za Tanjug da je posao vojnog pilota dinamičan, zanimljiv, ali i veoma odgovoran.

- Bavljenje ovim poslom smatram kao veliku čast i privilegiju. I moja okolina, prvenstveno porodica, primećuju to i prilično su ponosni na mene jer i oni sami znaju i uviđaju kolika je ovo čast i odgovornost - izjavio je Milanović.

Poručio je da se kod njega ljubav ka letačkom pozivu pojavila tokom srednje škole, a da se nakon završetka prijavio na konkurs za Vojnu akademiju i dodaje da je poziv vojnog pilota lep profesionalni put za mladog čoveka.

Na pitanje kako izgleda "prosečan dan" jednog vojnog pilota Milanović je naveo da to nije lako reći jer se svaki dan razlikuje, pa prosečan dan i ne bude baš prosečan.

- Ujutru od samog dolaska na posao krećemo sa pripremama za letenje, a kasnije počinje i letački dan koji se razlikuje u zavisnosti od toga koji je razdel obuke. Nekada se radi dnevno, nekada noćno letenje, u složenim ili povoljnim meteouslovima. Ovo je prilično dinamičan posao koji zahteva konstantnu koncentraciju i sposobnost pilota da reaguje u složenim situacijama - kazao je Milovanović.

On je napomenuo da je tokom obuke i karijere imao priliku da se nađe za upravljačkom palicom više različitih tipova aviona, a da će na nekima od njih imati prilike da se obučavaju i mladići i devojke koji se budu prijavili na konkurs Vojske Srbije.

- Tokom svoje obuke letao sam na avionu tipa utva-75 na selektivnom letenju, a kasnije i na avionu lasta, što očekuje i naše buduće kandidate za ovo vojno stručno osposobljavanje. Potom sam, takođe na Vojnoj Akademiji, leteo na avionu super galeb G-4 i nakon toga sam došao u Batajnicu na avion MIG-29 - naveo je Milovanović.

Konkurs za prijem kandidata za vojno stručno osposobljavanje rezervnih oficira roda avijacije otvoren je do 31. marta ove godine. Vreme koje polaznici kursa provedu na obuci, do stupanja u profesionalnu vojnu službu, takođe će biti računato u staž.

Tokom osposobljavanja polaznici dobijaju mesečna primanja, a nakon završetka i stupanja u profesionalnu vojnu službu ostvariće i sve prinadležnosti koje pripadaju profesionalnim vojnim licima.

Poslednjih nekoliko godina Vlada Srbije je izvršila značajna ulaganja u vazduhoplovstvo, a nabavke novih aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i druge opreme najavljene su i za naredni period, što mladim pilotima pruža mogućnost za stalno usavršavanje. Iz Vojske Srbije naglašavaju da je ovo profesija koja za mladr ljude pruža siguran i stalan posao, mogućnost usavršavanja u zemlji i inostranstvu i mnoge druge benefite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading