GUBIMO BOGATSTVO! Nestaju poslednje divlje orhideje sa Fruške gore zbog ljudske pohlepe
Luka Šarac

Poslednji takav primer nalazi se na pašnjacima između Grgurevaca i Šuljma na kojoj su nekada živele strogo zaštićene vrste ptica, ali i zaštićene vrste biljaka, poput jedne jedine vrste orhideja koje rastu ili su rasle gotovo samo na ovom području.

Biolog Dragiša Savić je na Fruškoj gori popisao čak 300 biljnih i životinjskih vrsta koje nisu bile popisane, a otkrio je i 31 orhideju, za koje se smatralo da rastu samo u tropskim krajevima.

– Ispada da ovaj deo ima najviše gljiva od svih planina u Srbiji, ali to nije istina. Razlog je što ja jedini konstantno godinama obilazim Frušku goru i popisujem sve što nađem. Neke gljive sam video samo jednom i nikad više. Tako sam našao i 31 orhideju, za koje ljudi misle da rastu samo u tropskim krajevima. Što je i dobro jer mnogi bi pokušali da ih presade, pa bi uginule. Zbog toga njihove lokacije ne otkrivam –rekao je tada Savić za Luftiku pre nekoliko godina.

Međutim, izgleda da su lokacije orhideja sad otkrivene.

Skoro 30 hektara pašnjaka je nepovratno uništeno, što je najveći slučaj uzurpacije u jednom komadu do sada na Fruškoj gori.

Ovo je bio jedan od najlepših i najvednijih pašnjaka u ovom delu naše zemlje, a kako pišu lokalni mediji, nadležni trenutno utvrđuju ko je počinilac ovog nedela. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading