dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To znači da će prosečno minimalac iznositi 47.154 dinara mesečno.

Oko 350.000 radnika koji primaju minimalac od januara dobija uvećanu zaradu, a najčešće su to oni koji rade u trgovini, uslužnim delatnostima i poljoprivredi, proizvodnji.

Međutim, za sada nije još poznato da li će taj iznos važiti za celu godinu, jer je pre izvesnog vremena predsednik Srbije Aleksandar Vučić nametnuo pitanje za razmišljanje: da li će biti dvokratnog uvećanja minimalne zarade u toku ove godine, a ne samo jednokratnog na početku godine. Kazao je da će na tu temu razmeniti mišljenje sa sindikatima, poslodavcima i stručnim ljudima, što je od posebne važnosti za sindikate koji su se u toku prošle godine žustro borili za to da se minimalna zarada ubuduće koriguje dva puta godišnje, zbog stanja na tržištu, rasta inflacije i generalno velikih troškova života.

Ovogodišnji minimalac je praktično veći za pet hiljada dinara u odnosu na prethodnu godinu.Predstavnici sindikata su se zalagali da minimalna zarada bude povećana na 52.000 koliko košta i potrošačka korpa, kao i da bi usklađivanje trebalo da bude dva puta godišnje, piše Blic.

Od 2014. godine minimalna zarada se se usklađuje jednom godišnje, u septembru. Do tada se usklađivala dva puta godišnje, ali moguće je pokrenuti i vanredni postupak usklađivanja minimalca bilo kada tokom godine.

Goran Milić, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da ne treba više toliko pričati o minimalnoj ceni rada, već o ceni rada koja je dovoljna za pristojan život.

- Minimalac bi zato i trebalo usklađivati dva puta godišnje. Nažalost, poslodavci uvek „vuku” na stranu da ta zarada treba da se poveća za onoliko koliko iznosi privredni rast zemlje. Ipak, ne treba zaboraviti da, kada se odlučuje o toj ceni rada, uzimaju se parametri u aprilu date godine, odlučuje se o visini minimalca u septembru, da bi ta cena rada važila od januara naredne godine. A od tog aprila do tog januara promene se stvari sto puta na štetu onih koji primaju minimalac – rekao je on pre nekoliko dana za Politiku.

Na pitanje da li očekuje da će se minimalna zarada povećati dva puta u toku ove godine, jer je o tome bi­lo i zvaničnih nagoveštaja, a što su sindikati tražili i prošle godine, u Uniji poslodavaca Srbije ističu da je takav zahtev u 2023. imao smisla zbog previsoke infla­cije.

– U odnosu na prethodnu, ovogodišnja minimalna za­rada značajno je povećana, za 17,8 odsto, pa nema potrebe dalje je povećavati. Ako bi se promenila mini­malna cena rada zbog inflacije ili iz nekog drugog opravdanog razloga za to, onda bi morale da se pove­ćaju i ostale zarade – podseća Nebojša Atanacković, počasni predsednik unije.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Da li biste radije razgovarali sa životinjama ili govorili 10 svetskih jezika? ☺️ #alo #alodnevnenovine #aloonline #fypシ #fypシ゚viral #stranijezici #zivotinje ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading