salter
Foto: Alo/Alo

Donosimo vam nekoliko pravila koja važe kod pisanja biografije, bilo da konkurišete za posao u kom nemate iskustva, ili ste ekspert. Na kraju teksta donosimo vam i šablon po kom možete da napravite sopstveni CV bez muke. 

Biografija treba da vas predstavi u najboljem svetlu, na koncizan i lepo struktuiran način, ali ne dajte da vas razmišljanje o tome šta bi bilo savršeno spreči da uopšte počnete. 

Savet stručnjaka je da krenete odmah.  1. Lični podaci 

Ovo je obavezan deo u kom treba da navedete svoje ime i prezime, broj telefona i mejl adresu. Ostali podaci (adresa, datum rođenja..) su takođe važni, ali nisu presudni. Fotografija ima vrlo jednostavnu (iako važnu) ulogu, ona daje poslodavcu mogućnost da lakše poveže utisak sa intervjua sa konkretnom biografijom, tako da samo može da vam pomogne. Naravno, obratite pažnju da na njoj izgledate profesionalno i pristojno. 

Kada je mejl adresa u pitanju, bilo bi dobro da ako se još služite nekom tipa mačkica.tigrica@... ili kralj.car@... to zamenite nekom ozbiljnijom, koju ćete koristiti u poslovne svrhe. 

Na primer:

Jovana Jovanović, 

e-mail: jovana.jovanovic@gmail.com

mob: 0681234567 2. Radno iskustvo 

Ovo je najvažnija tačka u celom CV-u, pa nemojte više vremena da provedete tražeći sliku, nego prisećajući se šta ste sve radili. 

Za poslodavca, to je spisak vaših mogućnosti. Prvo navodite poslednju kompaniju, odnosno radnu poziciju na kojoj ste bili, pa zatim onu pre nje i tako redom, dakle, ovde se ide od poslednjeg ka prvom radnom iskustvu. 

Zapamtite, nije obavezno i neophodno da napišete svaku radnu obavezu koju ste ikada dobili, posebno ukoliko nije u skladu sa zahtevima pozicije za koju konkurišete. S druge strane, ako se traži svestranost, to što ste šarali i bili angažovani na različitim mestima, biće vaša prednost. 

Navodi se: ime kompanije, period tokom kog ste bili zaposleni i tačna pozicija na kojoj ste radili. Na primer: 

- STR "Radnja" (2017-2023), rukovodilac smene. 

- STR "Prodavnica" (2015-2017), prodavac. 

Kako savetuju stručnjaci za zapošljavanje, nemojte umanjivati ono što ste radili, i nemojte se stideti toga. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama.

OGLASI ZA POSAO SU PUNI ALI RADNICI SE ZBOG OVOGA USTRUČAVAJU DA KONKURIŠU Evo kako se piše CV, radna biografija koja svuda prolazi

Sajmovi zapošljavanja su prilika da nađete posao, zato obavezno ponesite odštampan CV, foto: vracar.rs

 

Uz svako radno mesto možete da dodate i neke ostvarene rezultate u okviru dužnosti i odgovornosti koje ste imali na prethodnim radnim pozicijama i detaljnije treba da navodite samo ona radna iskustva koja su relevantna za poziciju na koju konkurišete. Koristite poslovni rečnik za opise radnih obaveza i naglasite da ste vi doprineli ili ste direktno uticali na neke uspehe koji su postignuti, jer time naglašavate svoju aktivnu ulogu i neće biti nejasno koliko dobro ste obavljali svoja zaduženja. 

Ukoliko se bavite poslom gde su rezultati teško merljivi, kao rezultate možete da navedete prihvaćene ideje koje su poboljšale poslovanje vaše kompanije ili napravili neki drugi pozitivni pomak.

Ukoliko nemate radnog iskustva (ili ga imate malo), navedite sve što ste radili, a što govori da ste vredni i imate neke radne navike – npr. prakse koje ste obavljali, volonterske radove, angažman u studentskim organizacijama i sl.

Ako nemate ništa od toga, napišite svoje profesionalne ciljeve (u čemu biste voleli da se usavršite i šta biste  voleli da  postignete na poslu) kako bi poslodavac uvideo koje su vaše profesionalne težnje u karijeri i kako vi percipirate svoj budući posao, odnosno na koji način želite da gradite svoju karijeru. 3. Obrazovanje 

Obrazovanje, kao i prethodne poslove, treba da navodite hronološki unazad, dakle prvo navedite poslednju diplomu koju ste stekli. Dakle, ako, na primer, imate master, navešćete prvo to, pa tek onda osnovne studije, pa srednju školu. 

Tu prvo navodite Naziv obrazovne ustanove (tačan naziv vaše škole/ fakulteta/ ustanove na kojoj ste obučeni); smer; period studiranja/ obrazovanja ili godinu završetka i na kraju koje ste zvanje tu stekli. Dodatne informacije (stipendije koje ste dobili, nagrade koje ste osvojili i možete naglasiti ono što smatrate da je bitno kod ovih dostignuća). 

4. Obuke i kursevi

Neki poslodavci mnogo više cene ono znanje koje ste stekli van svog zvaničnog obrazovanja, nego samu diplomu, pa će svaka dodatna edukacija da vam znači. Tako da slobodno napišite ono znanje koje ste stekli na vanškolskim aktivnostima, naravno, idealno bi bilo da bude vezano za poziciju za koju konkurišete.  5. Rad na računaru

Ukoliko pozicija to zahteva, obavezno navedite i rad na računaru, odnosno svoje nivoe znanja programa koje poznajete.  6. Jezici

Bez obzira na to za koju poziciju konkurišete, nije loše navesti koje strane jezike govorite. Svoje znanje ocenite po standardnoj skali (A1, A2, B1, B2, C1, C2), po kojoj je A1 najniži i označava tek razumevanje, a C2 najviši nivo i znači da možete da se služite stranim jezikom kao maternjim.  7. Propratno pismo 

Ako imate drugačije radno iskustvo od pozicije za koju se prijavljujete, ili ga nemate propratno pismo, pre svega, treba da vam bude najveći saveznik. U propratnom pismu obavezno navedite razlog iz kojeg želite da promenite pravac svoje karijere i naznačite da ste spremni da učite i radite na sebi kako bi se i na novom polju što bolje ostvarili.

Navedite sve što može da ide u prilog ovakvoj promeni (doškolovavanje, dodatne obuke i slično).

Propratno pismo se obično prilaže kao poseban dokument. Na ovom linku možete pogledati savete za pisanje propratnog pisma.  Matrica za lakše snalaženje

Ukoliko niste sigurni da li ste sve što želite da prikažete lepo upakovali, probajte da koristite neku od ponuđenih matrica. To su gotovi šabloni u koje samo treba da unesete svoje podatke. 

Na ovom linku možete videti primer jedne izuzetno jednostavno formirane biografije bez fotografije. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading