belka i dobrivje
Foto: Alo/Foto: RINA

Ovce "romanovke" poznate su po svojoj plodnosti, jagnje se često i na svet donose troje ili četvoro jagnjadi. U toru porodice Prodanović ukupno ih je 25 i skoro svaka je ojagnjila bar po troje, ali ovca "belka" oborila je sve rekorde.

- Po njenoj konstituciji ništa nije ukazivalo da nosi više jagnjadi, svi smo mislili da je dvoje ili maksimalno troje. Medjutim ona je na svet donela duplo, čak šestoro. Niko nije pomišljao da može tako nešto da se desi, svi smo bili iznenadjeni, iako imam dosta godina bio sam malo i uplašen - započinje priču za RINU, domaćin Milan Prodanović.

Svako od šestoro jagnjadi zdravo je i neobično krupno, pa kako nema dovoljno majčinog mleka, domaćini su sada u velikom poslu, jer na svakih sat ipo moraju da ih dohranjuju.

- Moramo sve to odraditi polako dok se oni ne naviknu jer žele majčino mleko, jer im je ovo veštačko teško za varenje ali privikavaju se. U suštini tako mora, jer majka ne može izneti svih šest. Iako to sve košta želim da ih sve podgrajim - kaže njegov sin Radoljub.

Ali, izgleda da Belka neće biti jedina u toru Prodanovića koja je na svet donela ovoliku jagnjad, skoro svih 25 ovaca je sjagnjeno i to zahvaljujući ovnu Dobrivoju koji je do skoro bio odvojen od ovaca.

- Jedno vreme je bio vezan, medjutim kako smo ga pustili on je nadoknadio sve - dodaju Prodanovići uz osmeh.

Ipak, česta jagnjenja iscpljuju ovce, pa će Dobivoje izgleda morati na zasluženi odmor i u ponovnu izolaciju.

- Jagnje kada dostigne odredjenu kilažu, ona prirodno ponovo traži da se jagnji. Mi smo, kada smo videli da se i one zamaraju, malo to redukovali - zaključuje Radoljub.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading